”Fler medvetna gäster med hälsosam meny”

GT fick en pratstund med den buddistiska världskocken Toshio Tanahashi. Han förespråkar en mjuk väg mot bättre hälsa – och lönsamhet.

En buddistisk världskock vid en kaffeautomat på Campus Gotland.

En buddistisk världskock vid en kaffeautomat på Campus Gotland.

Foto: Simon Bendelin

VEGANBOOMEN2018-11-02 19:05

Toshio Tanahashi är kocken som lämnade samhällets ekorrhjul, blev buddistmunk och fick upp ögonen för den uråldriga, vegetariska kokkonsten ”shojin ryori”, med sitt budskap om både sinnlighet, hälsa och hållbarhet.

Denna sprider han nu över världen.

Toshio Tanahashi har fått tala inom ramen för den berömda föreläsningsserien ”Ted talks”, han har samarbetat med flerstjärniga kockar runt om i världen – och han gästade nyligen Campus Gotland, för att både tala och laga mat.

Trots detta är han ingen absolutist, matmässigt.

– Nej, buddismen handlar om ett öppet sinne. Jag tvingar inte någon att äta veganskt, men jag vill erbjuda det och sedan låta människor välja. Personligen äter jag det jag blir erbjuden, men jag lagar bara veganskt själv.

Generellt är det en mjuk väg han förespråkar, för att fler människor själva ska hitta till en sundare och mer hållbar kosthållning.

Det tänkandet präglar också hans tips till öns kockar och krogar.

– Balansen är viktig, försök åtminstone att inte ha bara kött och fisk. Hitta de speciella gotländska grönsakerna i stället. Och sätt dessa rätter på den ordinarie menyn, inte vid sidan om, säger han.

Toshio Tanahashi säger, precis som andra i denna artikelserie, att det även handlar om ekonomin.

– Fler moderna och medvetna kunder kommer om du har en mer hälsosam meny. Bara kött är det gamla, veganskt är det nya.

– Ni har många lantbrukare på Gotland, deras grönsaker borde vara huvudnumret på menyerna här, summerar han.

FAKTA

Shojin är den traditionella, vegetariska kokkonsten hos buddistiska munkar i Japan, som växte i popularitet när zenbuddismen spreds över världen under 1200-talet. Det handlar om mat, men även om att hantera hållbarhetsutmaningar inom hälsa, energi och ekonomi.

Källor: Campus Gotland, Savorjapan.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om