Muren rasar men ingen vill kännas vid det

Delar av ringmuren intill bokkaféet Porten, norr om Österport, ger snart vika och gruset från kaféets terrass rinner ut mellan stenblocken. Men ingen vill kännas vid ansvaret.

Muren nedanför kaféet är i dåligt skick. Från vänster: Jan Offerman och Gunnar Stenström, föreningen Det kristna bokcaféet Porten, som anser att regionen ska stå för reparationerna.

Muren nedanför kaféet är i dåligt skick. Från vänster: Jan Offerman och Gunnar Stenström, föreningen Det kristna bokcaféet Porten, som anser att regionen ska stå för reparationerna.

Foto: Dennis Pettersson

Vems är muren?2016-09-17 08:00

I snart tio år har föreningen Det kristna bokcaféet Porten, vid olika instanser påkallat uppmärksamhet kring en bit mur vid deras fastighet, som är i minst sagt dåligt skick.

Muren byggdes efter ett större murras som kan ha inträffat någon gång under 1860-talet, då både ringmur och ett tidigare sadeltorn rasade. Det nya murpartiet blev då betydligt lägre och med facit i hand, mycket slarvigt byggt.

Terrassen byggdes sedan ovanpå, någon gång under 1950-talet. Det var långt innan föreningen tog över huset och det föreningen gjort under sin ägandeperiod är att renovera staketet och lägga på grus ovanpå muren.

Faktum kvarstår dock. Muren är i stort sett ihålig och stenarna har flyttat sig från sina lägen på flera ställen.

Dessutom finns det en utbyggnad vid kaféet, från 1930-talet, som vilar på muren och även nedanför den börjar muren rasa ihop och utbyggnaden hänger delvis fritt utan stöd.

Jan Offerman, föreningens ordförande, anser att håligheterna i muren beror på felkonstruktion, genomträngande växtlighet och frostsprängning. Och att det inte har med den grusade terrassen att göra.

– Muren kalvar ju även under utbyggnaden och där finns inget grus. Muren är felkonstruerad och ringmuren ägs av regionen. Det är regionens ansvar, säger han bestämt.

Region Gotland slår tillbaka och hävdar att det är fastighetsägaren som ska lösa problemet.

– Vi har meddelat ägaren att vi inte kommer att göra något där. Vi anser inte att skattebetalarna ska bekosta en uteservering som är byggd på kommunal mark och Statens fastighetsverk vill inte ansvara för just den delen eftersom det inte är originalmur, säger Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare på Region Gotland.

Tor Sundberg vid länsstyrelsens enhet för samhälle och kulturmiljö, hävdar liksom föreningen, att regionen har ett ansvar som markägare, men att man måste reda ut ansvarsfrågan.

– Den nya muren ligger i ringmurens sträckning och då anser i alla fall jag, att det är en fornlämning. Om arbetet måste göras där ringmuren en gång gick gör man ingrepp i kulturlager och då ska man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Det är egentligen vår del i det hela, säger Tor Sundberg.

Visby ringmur ägs av Region Gotland men förvaltas för närvarande av Riksantikvarieämbetet, RAÄ.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Utbyggnaden hänger delvis fritt där muren har gått sönder.
Utbyggnaden hänger delvis fritt där muren har gått sönder.

Föreningen Det kristna bokcaféet Porten bildades 1977 och har cirka 230 medlemmar. Kaféet med bokhandel har öppet året runt och drivs ideellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om