När Brucebostipendiaterna höll på att montera ner sin utställning insåg styrelsemedlemmarna i Galleriföreningen på Gotland att Gocart Gallery har en obokad vecka, innan det är dags för Westfalenstipendiaternas vernissage den 16 september.
– ”Jag går absolut inte med på detta”, var min första tanke när jag insåg att galleriet skulle stå tomt. Man kan inte ha ett galleri stående tomt! Vi har stängt om nätterna och på måndagar, att ha galleriet nedsläckt mer än så är oacceptabelt. Så min andra tanke var att vi borde utnyttja den här akuta situationen till att presentera den nya styrelsen – och så föddes ”Akut Konst Paus”, på 48 timmar, berättar Örjan Ringbom, vice ordförande i Galleriföreningen på Gotland.
Vid årsskiftet valdes en helt ny styrelse i föreningen och alla de åtta styrelsemedlemmarna har bidragit med två till tre verk var, som ställs ut mellan den 2 och 14 september.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle ställa ut här själv. Jag har varit med i föreningen sedan 1978, men min debut på Gocart Gallery sker först nu. Helena Andreeff, jag, Maude Sundström, Anette Blomberg, Åke Nobling, Eva Nobling, Judith Dekker och Agneta Gazelius fick ihop det överraskande bra på extremt kort tid. Nöden resulterade i en intressant utställning som både gör oss själva och andra glada, säger Örjan Ringbom.
”Akut Konst Paus” erbjuder besökarna enorm bredd och variation, i en mix av olja, akryl, grafik, stengods, porslinslera, foto och akvarell.
– Våra olikheter gör oss starka i styrelsen. Styrelseordföranden Helena och jag var här under hela torsdagen och jobbade. Det svåraste med konst är inte att skapa den, utan att hänga den. Det i kombination med att skapa harmoni mellan flera konstnärers verk är en utmaning. Men vi blev riktigt nöjda med resultatet. De andra i styrelsen har faktiskt inte sett det än, så det blir lite ut av en vernissage för dem också, berättar han.
Örjan Ringbom själv har bidragit med två färgstarka akvarellmålningar, som saknar signatur och beskrivning – vilket han menar är den röda tråden för utställningen.
– Man ska inte vara störd av någon ful text eller signatur, utan man måste ges utrymme att själv drömma om vad man ser. Därför går vi heller inte ut med några prisuppgifter. Ser man något man absolut vill ha kan man ju så klart kontakta konstnären, men vi ser det här mer som en presentation än en försäljningsutställning, vilket jag tycker är extra spännande, säger han.