Rekordvärmen slår hårt mot husdjuren

Maj månad har varit rekordvarm – och för ”människans bäste vän”, hunden, är hettan ansträngande och rent av farlig. ”I värsta fall kan djuret avlida”, säger Per Josefsson, veterinär.

Foto: Joakim Blomqvist

VETERINÄREN VARNAR (GT)2018-06-11 09:30

Vid Ica Atterdags i Visby har Anita Mattsson precis var inne och handlat. Utanför har hunden Ossi, tre och ett halvt år gammal, snällt suttit och väntat i skuggan.

– Han gillar verkligen inte värmen och vi försöker hålla oss undan solen när vi är ute och går. På nätterna har jag en kyldyna som han kan lägga sig på och den använder han när han blir för varm, berättar hon.

Sommaren har precis börjat, men det har redan rapporterats om fall runt om i Sverige där hundar har avlidit av överhettning. I dessa fall har de lämnats kvar för länge i en varm bil.

Hundar är betydligt känsligare för värme än vad människor är och det är också vanligt att djur som drabbats av värmeslag i bilen kan få bestående hjärnskador och cirkulationsproblem.

Per Josefsson är veterinär på Sveland djurförsäkringar och i ett pressmeddelande ger han konkreta tips.

– Lämna aldrig din hund i bilen! De behöver frisk luft i större utsträckning än vi människor då hundens kroppstemperatur regleras genom ventilation via munnen och tungan, förklarar han och fortsätter:

– Tecken på att hunden har drabbats av värmeslag är att den har snabb, ytlig andning, dreglar, har feber, har torra, klibbiga och röda slemhinnor, hög puls och i allvarligare fall även andningssvårigheter, kräkningar och slutligen koma.

Anita Mattsson berättar att hon är väldigt försiktig med sin Ossi.

– Och eftersom ingen av oss gillar värmen speciellt mycket så passar vi bra ihop, säger hon och skrattar.

Hon tycker generellt, utifrån vad hon ser, att hundägarna i Visby sköter sig bra.

– Ja, de flesta tycker jag absolut gör det och lämnar exempelvis bakluckan öppen så det kommer in frisk luft i bilen under tiden som de är inne och handlar. Men det gäller att vara försiktig. Vi måste vara rädda om våra djur, säger hon.

Om man ser en hund som lider svårt, exempelvis kvarlämnad i en bil på en parkeringsplats, är det fullt lagligt att ta till nödvärn och krossa rutan. Är situationen mindre akut bör polisen kontaktas. Hundägare som lämnar sina djur i en varm bil kan riskera åtal för djurplågeri.

Per Josefsson tipsar även om att undvika att köra bil på dagen och i stället, om det är möjligt, välja svalare tider. Hundägarna uppmanas även att vara noggranna med att ta pauser under bilkörningen för att rasta sina fyrfota livskamrater.

Tips vid värmeslag

Kontakta omedelbart veterinär.

Kyl hunden med kallt vatten på huvud och kropp, lägg våta handdukar i hundens armhålor och linda in trampdynorna. Byt handdukarna ofta.

Ge hunden vatten att dricka och massera benen för att underlätta situationen.

När kroppstemperaturen sänkts till runt 39,5 grader ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.

Ta hunden till veterinär vid akuta fall då den då ofta behöver få dropp.

Källa: Sveland djurförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om