Vi tar det här med mobiltelefonerna först. Det skulle garanterat bli liv i luckan om alla mobiler konfiskerades i säkerhetskontrollen inför en flygning. Därför har parterna, flygbolagen och Transportstyrelsen, försökt göra det bästa möjliga av kombinationen mobiltelefon och flygresa för kundens räkning.
Risken för en störning i den elektroniska utrustningen ombord är tämligen liten, men den finns, enligt Transportstyrelsen. Det finns tester som är gjorda, för ganska länge sedan i och för sig, av den engelska luftfartsmyndigheten, där man påvisade att det finns ett reellt hot. Men framför allt har inte den elektronik som finns ombord på äldre flygplan blivit testad till den strålningsnivå som en mobiltelefon kan avge.
Bo Eriksson, flygteknisk specialist på Transportstyrelsen:
Vad är det värsta som kan hända om jag låter bli att stänga av min mobil?
– Det är ju inte så att man störtar direkt i havet, men det får piloterna att kanske behöva jobba lite extra för att ta reda på vad som hänt. En nödlandning kan till exempel bli aktuell om man får en brandvarning.
Själva mobiltelefonen i sig är inte farlig. Sätts den i flygplansläge slutar den sända, men just under start och landning vill Transportstyrelsen ändå att den ska vara helt avstängd, det är en säkerhetsprincip.
Han berättar att i just det läget har man inte råd att få en eventuell störning. När piloterna genomför en så kallad ILS-landning, med instrument och autopilotstyre, vill man inte få en urkoppling eller att planet drar iväg någon annanstans. Då är man så nära marken. Om bolagen genomför vissa tester, så kan man lätta på reglerna. Bo Eriksson igen:
– Då kan man tillåta att utrustning är på även under de faserna, dock inte i sändning, men i flygplansläge. Därför varierar det mellan bolag och flygplanstyper, om du behöver stänga av mobilen helt eller om det räcker med flygplansläge, säger Bo Eriksson.
Det är upp till besättningen att informera om vad som gäller på den aktuella flygningen och de har rätt att beslagta en telefon om någon vägrar stänga av den under flygning. Många bolag installerar en egen basstation på flygplanen och kopplar det till en wifi-utrustning. Då kan man, efter start och innan landning, ha mobilen påslagen utan att sätta den i flygplansläge.
Och så det där med säkerhetskontrollen. Det absolut vanligaste som resenärerna måste lämna ifrån sig är vattenflaskor.
Varför får jag inte ta med mig en vattenflaska genom security?
– Du får inte ha förpackningar som rymmer mer än en deciliter vätska, men sammanlagt det som ryms i en enliterspåse. Resten får du checka in. Vi har ingen möjlighet att analysera innehållet i alla flaskor som resenärer vill ha med sig och det som ligger i enliterspåsarna analyseras inte, säger Joakim Westfält, säkerhetsansvarig på Visby airport.
Regeländringen kom till efter att en grupp på över 20 personer år 2006 greps, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd på plan mellan England och USA, med flytande sprängmedel insmugglade i sportdrycksflaskor.
Om jag har tio små flaskor med flytande sprängmedel då?
– Den mängden anses ofarlig och det går inte att blanda ihop dem i en större behållare. Det är kemi på hög nivå det där, säger Joakim Westfält.
Annars är det mest salmbärssylt som konfiskeras på Visby airport. Under en period för några år sedan var det så många som fick kasta sina syltburkar att säkerhetspersonalen kontaktade försäljarna på ön och bad dem upplysa kunderna om att de var tvungna att checka in sina burkar om de ville ha den med sig hem. Eftersom sylt räknas som vätska. Det gäller även honung och ägg, även det produkter som resenärer fått lämna.
– Det är svart eller vitt, samma regler på alla Swedavias flygplatser i Sverige. Inga undantag för att man känner någon eller så, säger Joakim Westfält.
Ulf Johansson, flygsäkerhetskoordinator, tycker att det hela är rätt enkelt egentligen:
– Backa tillbaka till syftet. Det ska vara så säkert som möjligt att resa med flyg. Det är en fundamental sak. Fokusera på att det viktiga är att komma fram till nära och kära, eller vem du nu reser till.