Efter att kultur- och fritidsnämnden i höstas meddelade att Vibble ungdomsgård ska läggas ner, har föräldrar och ungdomar i området protesterat. En manifestation och namnlistor ordnades snabbt. Även en arbetsgrupp bildades med namnet "Rädda Vibble ungdomsgård". Men efter flera möten med politiker och regionens tjänstemän har föräldrarna nu valt att ge upp. Det sista mötet hölls under måndagen.
- Eftersom regionen inte anser att det är värt att lägga pengarna på det här så kände vi att det är över. Vi anser inte att det är långsiktigt hållbart att föräldrar ska driva gården, säger Henrik Tunholm Larsson.
Ville bidra
Runt en halv miljon kronor om året kostar ungdomsgården att driva. Föräldrarna i arbetsgruppen erbjöd sig att skjuta till en femtedel av pengarna, alltså 100 000 kronor, men det erbjudandet nappade inte regionen på.
- De ville bidra med pengar på något vis, men de vill inte som föräldrar ta hand om situationen, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.
De nio föräldrar som deltagit i arbetsgruppen anser inte att fritidsgården ska drivas av dem själva.
- Barn behöver en trygghet som deras fritidsledare gett dem. Vi föräldrar kan kanske bara ställa upp var sjätte vecka eller något. Det blir inte en trygghet för barnen att möta en ny vuxen varje gång, säger Henrik Larsson Tunholm.
Regionkritik
Åke Svensson och hans partikollegor i Socialdemokraterna får kritik från Vibble-föräldrarna som menar att informationen varit dålig och att de inte velat prata om en möjlig lösning.
Åke Svensson säger att hans ambition hela tiden har varit att ha en bra kommunikation med Vibbleborna och han tar personligen inte åt sig av kritiken.
- Jag har varit noga med att kommunicera men sedan är det ju inte alltid man hittar en gemensam lösning, säger han.
Manifestation
I november hölls en manifestation som lockade runt 500 personer och Vibble-föräldrarna tycker att regionens politiker borde ha lyssnat mer på folkets åsikter. De menar att det är odemokratiskt att gå emot befolkningens önskan.
- Jag ser alltid opinionsyttringar som viktiga saker. Det tyder på ett engagemang, men det leder inte alltid någonstans. Man måste tänka på att de politiska besluten tas med en helhetssyn. De som protesterar kanske bara tänker på den gruppens bästa, försvarar Åke Svensson sig.
Mellan stolarna
Henrik Larsson Tunholm anser tvärtemot, att regionens politiker har missat helhetsperspektivet.
- Jag förstår inte att man inte jobbar mer förebyggande med ungdomarna. Ungdomar ramlar mellan stolarna och så väljer man att ta hand om problemen senare, säger han.
GA har sökt kultur- och fritidsnämndens ordförande Janica Sörestedt, men utan framgång.