Hoppade av trots att hon gillade jobbet

Lisa Salmi lämnade skolan, trots att hon gillade sitt lärarjobb. "Jag behövde ett jobb där jag kunde stämpla in och stämpla ut", förklarar hon.

Svår komination. "Det var tufft att få ihop småbarnslivet med att vara så ambitiös och vilja så mycket i skolan", säger Lisa Salmi.

Svår komination. "Det var tufft att få ihop småbarnslivet med att vara så ambitiös och vilja så mycket i skolan", säger Lisa Salmi.

Foto: Sofie Regnander

Vibble2017-03-30 05:15

Lisa Salmi är en av de 222 lärarutbildade gotlänningar som har valt att lämna skolvärlden. Hon är förvånad över att de är så många.

– Kanske beror det på att det har blivit så stressigt i hela samhället. Det är svårt att få livet att gå ihop när man har familj, säger hon.

Lisa Salmi var i 25-årsåldern när hon fick sin första fasta lärartjänst som svensk- och spansklärare på Donnergymnasiet i Klintehamn. Hon hade 4,5 års högskolestudier bakom sig och höga ambitioner. Lisa stortrivdes och har varma minnen från fina upplevelser med eleverna. Men som småbarnsförälder blev det tungt med förberedelser, efterarbete och föräldrakontakter på kvällstid, samtidigt som hon också skulle stötta elever som hade det tufft.

– Att inte räcka till, det klarade jag inte av att bära.

Med kunskaper i spanska fick Lisa 2006 en tjänst som handläggare på Försäkringskassans utlandsavdelning. Hon fick gå ned i lön och arbetet var inte lika omväxlande som lärarjobbet, men det hade andra fördelar:

– Där kunde jag slappna av på ett annat sätt och på kvällarna kunde jag med gott samvete vara med min familj.

Idag är Lisa Salmi verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten. Även om det är en mer krävande tjänst bjuder också den på en annan frihet än lärarjobbet. Exempelvis kan hon vid behov arbeta hemifrån vilket underlättar familjelivet.

Ändå blir Lisa Salmi beklämd när hon hör talas om lärare som hoppar av, för det är ett viktigt jobb.

– Det behövs verkligen bra folk i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om