Idrottsklubb kan rädda Vibble

IFK Visby kan komma att avgöra framtiden för Vibble ungdomsgård. Lösningen kan bli en satsning på fler aktiviteter.
- Vi kan krydda verksamheten men inte driva den, säger Henrik Larsson, förälder och engagerad i idrottsklubben.

Vibble2011-12-27 04:00

Henrik Larsson är en av många engagerade i arbetet för att ungdomsgården inte ska läggas ner.

- Varken vi föräldrar eller IFK Visby, Idrottsföreningen Kamraterna, kan eller ska driva gården, men vi ska stötta verksamheten, säger Henrik Larsson.


Fler aktiviteter
En idé som diskuteras är att koppla fler aktiviteter till gården, till exempel idrott, musik och dans, med stöttning av föräldrar och idrottsklubb.

Föräldrarna engagerade i arbetsgruppen rädda Vibble ungdomsgård har sedan tidigare pekat på vikten av utbildade ledare.

Arbetsgruppen anser att det inte går att bygga verksamheten på frivilliga krafter, föräldrar eller andra som inte är behöriga att driva en ungdomsgård på ett professionellt sätt.


Nedläggningshot
I höstas bestämde Kultur- och fritidsnämnden att gården i Vibble skulle stängas vid årsskiftet. Men beslutet om nedläggning har skjutits fram och verksamheten får fortsätta efter den 1 januari.

Om inte föräldrarna tar över driften läggs gården ner i juni. Under tiden ska alternativa lösningar tas fram tillsammans med föräldrar och ideella organisationer.

Kultur- och fritidsförvaltningen har samtidigt öppnat för en dialog och bland annat diskutera hur föräldrarna kan hjälpa till med driften av gården.

En lösning, enligt Kultur- och fritidsnämnden, är att fritidsgårdens drift tas över av någon frivilligorganisation

Liksom Michael Juniwik, också han i arbetsgruppen rädda Vibble ungdomsgård, anser Henrik Larsson att gården behöver sina ledare och den lokal som finns i dag.

- Gårdens anställda, Kjell Alfström och Ulrika Lindström, är utbildade och ovärderliga. På eftermiddagarna är de ledare för barn från årskurs tre till sex på storbarnsfritids, och på kvällarna jobbar de med ungdomar från årskurs sex och äldre, berättar Henrik Larsson.


Utbildade ledare
- Det är synd att slå sönder en väl fungerande verksamhet och ett väl uppbyggt förtroende mellan ledare och ungdomar. Att lägga ner verksamheten i Munthes villa är en dålig investering

Att driva Vibblegården på samma sätt som i dag beräknas kosta cirka 500 000 kronor om året.

- Nu får vi föräldrar fundera över om det är vi som ska samla ihop pengarna, eller om exempelvis en idrottsklubb kan stötta oss, säger Michael Juniwik.


Öppet brev
I ett öppet brev till riksdagsledamoten Christer Engelhardt, (S) och regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S), noterar arbetsgruppen att pengar saknas i region Gotland.

- Men vi anser att det måste gå att prioritera om för att frigöra de pengar som behövs för att Vibble ungdomsgård ska leva vidare, slår arbetsgruppen fast.

I arbetsgruppen Rädda Vibble ungdomsgård ingår Michael Juniwik, Markus Wahlgren, Johanna Schenck, Linnea Pettersson, Terese Werkelin, Jan Dufvenmark, Henrik Larsson Thunholm, Suzanne Nyberg, Saga Juniwik och Tina Ekedahl.

Källa. Arbetsgruppen rädda Vibble ungdomsgård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om