"Nu vet vi inget om framtiden"

- Jag kunde i min vildaste fantasi inte föreställa mig att det skulle bli så jävligt.Åsa Sandvall sökte utökad assistans för att sonen Fredrik skulle få ett mer självständigt tonårsliv. Försäkringskassans besked: 90 timmar blev 0. Nu ska kommunen börja om från början.

Luttrad. "Om Fredrik vill åka på idrottsläger på Bosön som alla andra, ska han inte få göra det?" Åsa Sandvall är trött på all byråkrati som följer på sonen Fredrik Johnssons funktionshinder.foto: rolf jönsson

Luttrad. "Om Fredrik vill åka på idrottsläger på Bosön som alla andra, ska han inte få göra det?" Åsa Sandvall är trött på all byråkrati som följer på sonen Fredrik Johnssons funktionshinder.foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Vibble2010-04-06 04:00
Fredrik Johnsson är född med AMC-syndrom. Det innebär att han har stela och böjda leder och svag muskeltillväxt. Han använder oftast rullstol eller permobil, men lever ändå ett på flera sätt ganska vanligt liv. För det behöver dock Fredrik en hel del stöd, exempelvis för att kunna gå med hjälp av skenor, klä på sig och duscha.

90 timmars ersättning
Under åren är det Fredriks mamma Åsa Sandvall som, i kombination med professionella assistenter, hjälpt honom att leva så aktivt som möjligt. De senaste åren har Försäkringskassan beviljat 90 timmars assistansersättning per vecka. Med den kan Fredrik, utöver att vara hel och ren, exempelvis åka och simma, spela pingis eller hyra en film.

Orionskolan
För 1,5 år sedan gick flyttlasset från Stockholm till Vibble.
Fredrik började på Orionskolan och i vintras fyllde han 15.
- Vi tänkte att han kunde få bli lite mer självständig nu. Om han eller jag kunde få sova borta någon natt. Inte sjutton vill man vara med morsan hela tiden när man är 15! säger Åsa. Fredrik ler och skakar lite diplomatiskt på huvudet.

90 blev 0
I november 2009 ansökte Åsa om utökad assistans, med nattjour. I januari kom svaret. Han får noll timmar.
Försäkringskassans utredning visade att Fredriks "grundläggande behov" - mat, kläder och hygien - tar 16 timmar och 19 minuter per vecka. Gränsen för assistansersättning är 20 timmars grundläggande behov. Under det hänvisas man till kommunalt stöd enligt LSS, Stöd och service till vissa funktionshindrade.
Det innebär alltså att kommunen måste göra om hela den detaljerade och personliga utredningen av Fredriks behov.
- Det här tar sådan energi så det är inte klokt! Jag har kämpat för Fredrik i 15 år nu - och det sjuka är att jag under den tiden har fått kämpa mot myndigheter, inte med dem! Fredriks funktionshinder är inget mot det, säger Åsa.

"Okunskap"
Åsa tycker att Försäkringskassans utredning präglas av bristande kunskap.
- När vi räknade kom vi upp i 34 timmar. Jag tror att man helt enkelt vet för lite om AMC. Vad jag vet är Fredrik ensam på ön om det. Men om man inte vet, då får man väl ta reda på! Ytterst handlar det om hur man vill att funktionshindrade ska ha det på Gotland.
En av alla bilagor i utredningen är ett detaljerat utlåtande från Mia Hovmöller, överläkare på Karolinska universitetssjukhusets neuropedmottagning.
Hon har varit Fredriks läkare under hela hans uppväxt och skriver:
- Jag vill starkt betona att Fredrik på grund av sitt svåra rörelsehinder inte bör få minskad assistanshjälp utan att den i stället behöver utökas.
Den 1 maj dras den statliga assistansen in. Vad Gotlands kommun kommer fram till - och när - det återstår att se.
- Kommunens handläggare sade att de går på knäna för att Försäkringskassan lägger så mycket på dem. Hon kunde inte säga när det kan komma ett besked. Vi hade redan planerat sommaren, köpt konsertbiljetter och annat åt Fredrik. Nu vet vi inget om framtiden.
Jo. En sak vet Åsa Sandvall. Hon har till den 17 maj på sig att överklaga Försäkringskassans avslag - som alltså träder i kraft den 1 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om