Stina om hemarbetet: "Jag börjar verkligen ledsna"

Stina Packalén har jobbat hemifrån sedan i tidigt i våras. Rent tekniskt funkar det utmärkt, men socialt börjar det bli motigt. "Mycket tyngre nu när det är mörkt."

Stina Packalén på hemmakontoret, som delas med Svenska spel-kollegan och sambon Micke Andersson, omvandlas kvällstid till Mickes musikstudio och konstateljé.

Stina Packalén på hemmakontoret, som delas med Svenska spel-kollegan och sambon Micke Andersson, omvandlas kvällstid till Mickes musikstudio och konstateljé.

Foto: Privat

Vibble2020-11-24 10:19

Stina Packalén ansvarar för två av Svenska Spels sponsorsavtal, Svenska handbollförbundet och Sveriges olympiska kommitté, samt lokala sponsorsavtal med Endre IF, Visby IBK och Visby Ladies och reser väldigt mycket – när det inte är pandemi.

– Det kan handla om allt från SM och landskamper i mellanstora svenska städer till OS. Så jag är van vid att ta med mig jobbet och koppla upp datorn, den delen av jobbet är inte ny på något sätt.

I jobbet ingår att genomföra kampanjer, som att spela in reklamfilmer inför stora idrottsevenemang, och att ordna aktiviteter för publiken på arenorna under själva evenemangen. Den senare delen av arbetet ligger naturligtvis helt nere just nu.

Nu har hon suttit isolerad hemma i Vibble sedan i mars, eller inte helt isolerad eftersom hennes sambo, som också jobbar på Svenska Spel, även han arbetar hemifrån.

– Det är ett stort plus att jag hela tiden haft sällskap, det hade varit mycket värre och tråkigare om jag suttit helt själv. Vi har byggt om ett av våra rum till ett hemmakontor och skojar om att vi sitter i Svenska spels Vibblefilial.

Rent tekniskt fungerar allt utmärkt, men som Stina Packalén själv säger är hon en "social varelse".

– Jag saknar verkligen jobbarkompisarna och korridorsnacket. Det gäller både det sociala, men det kan också vara att man snappar upp något som någon säger, som löser just det jag sitter och klurar på. Det kanske inte är den personen jag skulle bolla funderingar med på Teams.

Rutiner är viktiga när man jobbar hemifrån, det är lätt att jobba för mycket och känna att man "skolkar" om man inte sitter klistrad framför datorn och hela tiden levererar. Sova och äta ordentligt, och se till att röra på sig är viktiga och uppenbara saker, men det räcker inte, menar Stina Packalén.

– Jag tycker att eftermiddagarna är jättetunga, och det spelar ingen roll att jag ätit bra och varit ute och rört på mig på lunchen. Samtidigt har jag de bästa förutsättningarna för att jobba hemma, allt från ett separat kontor i huset med sambo och kollega som sällskap, till en mycket förstående arbetsgivare och den fantastiska naturen precis utanför knuten. Det finns många som har det betydligt mycket värre under den här pandemin än vad jag och vi har.

Hon tycker att arbetsgivaren gör mycket för att underlätta hemarbetet. 

– De försöker alltid ge oss de verktyg vi behöver för att ställa om. Vi har exempelvis precis fått in en hälsocoach för att hjälpa till med den fysiska aktiviteten och vad man mår bra av och inte mår bra av.

Företaget har under hösten även börjat med digitala seminarier på temat ”me management”.

– De uppmanar oss att ta långlunch och vara ute när det är ljust, ta en paus i tio minuter och lägga sig i soffan så att hjärnan hinner processa all information man får digitalt. De uppmuntrar verkligen till att vi ska släppa datorn ibland, jag är själv sådan att jag inte tar mig tiden trots att jag vet att jag får. Det behövs att många talar om att det är okej att ta en paus.

Är det lättare eller svårare att jobba hemma nu efter så många månader?

– Det var inga som helst problem under våren, eftersom jag är it-van och van att jobba på annan plats. Dessutom kunde man ta datorn och sätta sig ute på altanen, jag tycker att det är väldigt mycket tyngre nu när det är mörkt. Jag börjar verkligen ledsna på det här, säger Stina Packalén.

Stina tipsar

Schemalägg utomhustid när det är ljust. Lägg in i kalendern så att det verkligen blir av och andra ser att du är upptagen.

Boka i sociala digitala möten, både i jobbet och på fritiden.

Våga prata med chefer om att det är tungt. Du kanske tror att det bara är du, men förmodligen är det många fler som tycker likadant.

Ta mikropauser och skifta arbetspositioner. Ta med datorn till soffan en timme, till köksbordet en timme, och lägg dig på sängen en stund om du har ett jobb där det fungerar.

Karta: Vibble
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!