Videon är inte längre tillgänglig
Ombord på flygplanet ligger markörer, som agerar skadade, uppradade längs med gången i planets mitt. Några har sminkats så att det ser ut om de har stora köttsår och andra allvarliga skador.
– Vi övar med en av Sveriges mest avancerade resurser, säger Nils Swartz, överdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) är en nationell förstärkningsresurs som kan användas vid större olyckor, katastrofer eller terroristattacker för att transportera sjuka och skadade om samhällets resurser inte räcker till.
– Det kan användas vid flygplansolyckor eller större bränder, det finns många möjliga scenarier, säger inrikesminister Anders Ygeman som var på plats i Visby för att observera under övningen. Han åkte även med planet när det avgick mot Arlanda vid lunchtid.
Övningen är en fortsättning på den övning som genomfördes i Visby i april då ett flygplanshaveri simulerades med fullt räddningspådrag.
– Den övningen slutade med att vi begärde stöd och det är där som dagens övning tar vid, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.
Under morgonen fördes ett antal "skadade" patienter från lasarettet till Visby flygplats för vidare transport med ambulansflyget till Arlanda.
Flygplanen som kan sättas in vid en nödsituation är vanliga passagerarplan av modellen Boeing 737-800 och används i SAS ordinarie trafik.
– Om vi får en förfrågan har vi ett antal flygindivider som vi kan sätta in. Den här maskinen kom från Madeira och landade på Arlanda klockan 19 på tisdagen. När jag kom ut vid femtiden på morgonen så var planet ombyggt och klart, säger Johan Åsberg, flygtekniker på SAS.
Ombyggnaden innebär att de flesta passagerarsätena tas ur planet och ersätts med sex bårar anpassade för intensivvård, utöver det finns även ett flertal vårdplatser för patienter som inte kräver intensivvård. Totalt finns det utrustning för att bygga om två plan som, om det skulle uppstå en nödsituation, kan köra i skytteltrafik mellan olycksplatsen och de sjukhus som har möjlighet att ta emot patienterna.
Beslutet att organisera ambulansflyget togs efter den stora branden i Göteborg 1998. Ambulansflyget kan även användas vid katastrofsituationer utomlands. Hittills har man endast behövt sätta in ambulansflyget vid ett tillfälle 2008.
– För ett antal år sedan hade vi en terrorattack i Bombay. Då flög vi hem åtta engelsmän som var allvarligt skadade och det räddade livet på dem, säger Johan Åsberg.