Han bygger nytt grisstall – första på nästan 15 år

Årets landsbygdsföretagare gör en miljonsatsning på sin gård vid ­Sigsarve i Viklau. I år det 20 år sedan som Olof Ahlby lämnade livet som lastbilschaufför för att bli lantbrukare.

Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby blev Årets landsbygdsföretagare. I bakgrunden syns början på bygget av ett nytt grisstall.

Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby blev Årets landsbygdsföretagare. I bakgrunden syns början på bygget av ett nytt grisstall.

Foto: Simon Frid

Viklau2021-11-06 16:06

Olof Ahlby och frun Annsofie Järlö Ahlby fick i början av oktober pris som Årets landsbygdsföretagare på Gotland. Olof blev dagarna innan prisutdelningen informerad om att han skulle få priset.  

– Det var rätt otippat och vi blev väldigt överraskade. Men väldigt roligt att någon annan ser att man kämpar på. De hörde av sig från styrelsen strax innan, men vi hade inte en aning om att vi skulle få priset, säger Olof Ahlby.

Sedan några månader tillbaka pågår nybyggnationen av ett nytt grisstall vid gården Sigsarve i Viklau. I nuläget har han sin verksamhet både där och på gården Nickarve i Vänge.  

– Nu samlar vi grisproduktionen till två enheter här i Viklau. Det kommer bli mer lättskött att ha det samlat här, säger Olof Ahlby.

Han tog som 25-åring över de båda gårdarna och firade i maj i år 20-årsjubileum. Han inledde sitt yrkesliv som lastbilschaufför – men valde sedan att karriärväxla.  

– Jag tycker nu några år efter att det känns helt rätt. Visst kan det vara dagar som inte är så roliga, men så är det väl på alla jobb. Här är det betydligt mer omväxlande än att köra lastbil. När man kört Stockholm-Göteborg tre gånger på en vecka är det inte så inspirerande längre. Fördelen är att man får sin lön när den ska komma, säger Olof Ahlby.  

Tillsammans med Simon Thomsson gör de det mesta arbetet med att få upp den nya byggnaden. Det är första gången på nästan 15 år som det görs en liknande satsning på Gotland.  

– Vi har jagat ihop tidigare och båda bor i Vänge. Så jag tog tjänstledigt för att hjälpa Olof. Det är kul att få göra något annorlunda, jag var med när det byggdes en ladugård för nötdjur i Linde för åtta år sedan. Det är kul att få göra det här nu.

Olof Ahlby menar att det finns många fördelar när väl den nya anläggningen står klar.  

– Vi har gamla stall som är byggda på 70-talet. De är slut och har gjort sitt. Nu får vi bättre omsorg om djuren, bättre tillväxt och förhoppningsvis bättre lönsamhet i slutändan. Det ska bli mer lättskött och rationellt, säger Olof Ahlby.

Har det varit självklart att göra den här satsningen?  

– Det kostar rätt många miljoner och hade jag haft energikalkylen sedan innan hade jag kanske inte gjort det här. Nu blir solceller mer och mer intressant med de här energipriserna som är. Det tar 15-20 år innan vi kan räkna hem den här satsningen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!