– 42 dagar, svarar Olof Ahlby på frågan hur länge hans 60 grisar fyllt boxarna i Moving Floors testanläggning vid Sigsarve i Viklau.
– Jag har vägt dem två gånger och vikten ligger lite högre än normalt. Bara två av dem har behövt behandlas för sjukdomar. Allt fungerar bra, tillägger han.
Testanläggningen invigdes av landshövding Cecilia Schelin Seidegård i början i november, med en delegation från Kina på plats. Efter det har ytterligare två kinesiska delegationer besökt Viklau, och den här månaden kommer nästa.
– Kineserna är mycket intresserade av ny teknik. Det finns en stor efterfrågan där, säger Katja Lindvall som driver Moving Floor Gotland AB tillsammans med sin syster Peg Söderberg.
Katja Lindvall har gjort åtta resor till Kina i år. Bolaget är på väg att teckna avtal med gårdar i Kina, men först ska erfarenheterna från anläggningen i Viklau utvärderas och finjusteringar göras.
För att kunna expandera behöver Moving Floor mer kapital. Det tror Katja Lindvall finns i Kina, där marknaden finns. På sikt kan det leda till att bolaget får kinesiska delägare och även tillverkning i Kina.
Man kan säga att idén till Moving Floor kommer från Afrika. 1995 såg Katja och Pegs pappa Tommy Lindvall ett naturprogram på tv om gnuer, antiloper som lever i östra Afrika i enormt stora flockar men ändå klarar hygien och hälsa genom att röra sig över stora områden. Tommy och Pia Lindvall var samtidigt på väg att bygga ett nytt svinstall hemma i Ekeby.
– Pappa var en hemmafixare med massor av idéer. Att grisarna skulle kunna röra sig över stora ytor gick inte, men då tänkte han att golvet kunde vara rörligt i stället, berättar Katja som var tio år när planerna började ta form.
1998 fick Tommy Lindvall sitt första patent på ett rörligt golv. Nu har Moving Floor över hundra patent i flera länder.
Den första prototypen byggde Tommy Lindvall hemma på gården.
– Det är tre saker man måste tänka på. Materialet i golvet måste vara böjbart, djuren ska inte halka på det och de ska inte äta på det, berättar Katja Lindvall.
Första försöket med en gummimatta misslyckades. Tommy Lindvall har helt inställd på rörliga golv för grisar, men problemet var att grisarna tuggade sönder golvet.
– Det var flera motgångar i början, men sedan upptäckte vi att golvet fungerade utmärkt i boxar för kalvar, säger Katja Lindvall.
2004 installerades åtta golv hos SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Efter fem år med tester var det dags att börja marknadsföra golvet.
– Nu är det installerat på över hundra gårdar. Tre av dem finns på Gotland, säger Katja Lindvall och berättar att golv även sålts i Skandinavien, norra Europa, Kina och Kanada.
Produktionen av golven sker i Ekeby. Där avvecklades grisuppfödningen 2006, och svinstallet är nu tillverkningslokal.
Tommy Lindvall avled 2016, men med vetskap om att en lösning för ett rörligt golv för grisar var på gång.
– Vi använder en plastmatta av ett material som använts länge i svinstallar. Vi testade först fem år med ett fast golv innan vi började utveckla en rörlig variant, säger Katja Lindvall.
En första prototyp hos Olof Ahlby i Viklau har följts av testanläggningen som invigdes i november. Där går nu 60 grisar på ett plastgolv som några gånger per dag rör sig så att golvet hålls rent. Många gårdar har redan automatisk utfordring. Med Moving Floor automatiseras även rengöring och utläggning av strö i boxarna.
– Man måste ändå ha ett öga på djuren, så jag ser till dem ett par gånger om dagen, säger Olof Ahlby.
Förutom att det tunga arbetet med rengöring effektiveras finns även andra fördelar, som särskilt kineserna är intresserade av.
– Där använder man väldigt mycket vatten för att göra rent, upp emot 170 liter per gris varje dag. Med ett rörligt golv kan de spara otroligt mycket, säger Katja Lindvall.
Mycket talar för att marknaden med rörliga golv för grisproduktion är betydligt större än den för kalvar och mjölkkor. En mjölkgård behöver bara ett par boxar för sina kalvar, medan en grisproducent behöver ha mångdubbelt mer om hela besättningen ska få rörliga golv.
I konkurrens med 400 företag vann Moving Floor i år Nordea Social Impact Awards. Juryn ansåg att bolaget har en innovativ idé som tacklar både klimatpåverkan och antibiotikaresistens. Pristagarna belönades under Almedalsveckan, men priset delas ut i februari.
– Det är en resa till Japan och Sydkorea tillsammans med de företag som vann i de tre övriga kategorierna. En hel rad möten är redan bokade, berättar Katja Lindvall.