Lunchpromenad viktig under oxveckorna

Tre månader till nästa extra helgdag, då är lunchpromenaden extra viktig. ”Kroppens biologi är att följa ljuset” säger en psykolog.

Mörkt på morgon och mörkt på kvällen gör det extra viktigt med en stunds dagsljus varje dag.

Mörkt på morgon och mörkt på kvällen gör det extra viktigt med en stunds dagsljus varje dag.

Foto: Poppe, Cornelius

Viktigt dagsljus (GT)2017-01-11 13:05

Malin Bodenholm och Malin Ericsson arbetar båda på Region Gotlands regionstyrelseförvaltning i Visby och tar en promenad vid lunchtid någon eller några gånger i veckan.

Tio, femton minuter, ibland längs P 18-spåren, ibland runt Visborgs gamla kasernområde.

– Mest är det för att bryta mönstret, komma ut i ljuset och få lite luft, säger Malin Bodenholm.

Träningen, inte minst viktig för att få energi, sköter de så klart på ledig tid. Ericsson dansar zumba och går ut med hunden, Bodenholm lägger delar av sin tid på gym.

Arbetet innebär för de båda en stor del av dagen vid skrivbordet.

Malin Ericsson har löst det med teknikens hjälp:

– Jag har köpt en dagsljuslampa som väl i alla fall ger lite effekt, säger hon.

Tiden efter jul, nyår och trettonhelgen kallades redan i det gamla bondesamhället för "oxveckorna".

Det syftar på att man efter mycken ledighet då åter fick slita som just en oxe, utan någon extra vilodag förrän till påsk.

I dag är livet för de flesta inte lika fysiskt slitsamt, men många, inte minst de som arbetar kontorstid, upplever ändå årets första månader som tunga.

Särskilt som det är mörkt på morgonen och mörkt på kvällen och i år dessutom hela tre månader till påsk, vilken infaller 14-17 april.

För att råda bot på sin egen sömnighet är det av godo att komma ut i dagsljus åtminstone någon halvtimme per dag.

Det gör oss helt enkelt piggare och ger mer energi, beroende på den biologiska klocka vi har i kroppen vilken genom hormonsystem styr vakenhet och sömn.

Christine Senter är legitimerad psykolog och just nu enhetschef på vuxenpsykiatriska öppenvården i Visby.

Hon säger att de flesta, antingen de blir nedstämda eller inte, påverkas av mörkret.

– Kroppens biologi är att följa ljuset. Därför är det viktigt att komma ut en stund på dagen, vilket också skapar tillskott av D-vitamin som kan göra oss mer tillfreds med livet.

Men allra viktigast, menar hon, är att bryta ett mönster, att göra någonting annat för en stund.

Det är av betydelse för den enskilda dagen, men också över tid. Egentligen är det tokigt hur vi vanligtvis lägger upp våra ledigheter, menar Christine Senter.

– Det behövs en långhelg då och då för att vila eller få tid till annat än arbete. Träna, till exempel. Och finns det ingen helg bör man, om det går, ta några dagars ledighet på annat sätt, menar hon.

Bästa sättet att må bra är att träna. För egen del simmar Christine Senter före jobbet några dagar i veckan, dessutom har hon häst vilket gör att hon får rejält med utomhustid.

– Fysisk aktivitet gör mig piggare, säger hon.

Det är inte enbart en känsla utan dessutom vetenskapligt belagt. Träning utvecklar hjärnan, förbättrar minnet, gör det lättare att kontrollera impulser och hantera stress, vilket i sin tur förebygger nedstämdhet.

Mars räknas som den första vårmånaden och det är då ljuset återvänder på allvar. 20 mars infaller vårdagjämningen och den 26:e i samma månad ställs klockan fram till sommartid.

För vissa innebär ljuset en annan slags trötthet än den som mörkret ger, uppskattningevis 400 000 svenskar, fem procent av befolkningen, lider av vårdepression och ytterligare 1,5 miljoner drabbas årligen av så kallad vårtrötthet.

dagsljus

Dagsljuset ställer vår kroppsklocka.

Den som vill somna tidigare på kvällen ska försöka få dagsljus på sig före lunchtid.

För att vara vaken längre på kvällen ska dagsljuset avnjutas senare på eftermiddagen.

Kroppsklockan mår bäst av regelbundenhet. Att lägga sig eller främst stiga upp samma tid (plus/minus en timme) hjälper kroppsklockan.

Källa: TT och Stressforskningsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!