Regionen gör podcast med samhällets utsatta

Hur kommer man ur ett alkoholberoende? Hur är det att fly från sitt hemland? Det är några av de frågor som socialtjänsten kommer att ta upp i sin nya podcast. "Vi vill visa att det går att vara helt nere i skiten men ändå ta sig tillbaka."

Marica Gardell och Thomas Zielinski.

Marica Gardell och Thomas Zielinski.

Foto: Malin Stenström

Vill bli mer tillgängliga2017-09-01 10:00

På fredagen är det premiär för Region Gotlands nya podcast – "I verkligheten". I podden berättar gotlänningar, som på något sätt har varit i kontakt med socialtjänstens verksamheter, om sina erfarenheter. Det kan handla om missbruk, tuffa familjerelationer, tonårsproblematik, människor i kris eller hur det är att vara anhörig till någon som blir sjuk.

– Vi vill öka socialtjänstens tillgänglighet. Genom en podcast blir vi tillgängliga dygnet runt, och vi vet att de som vänder sig till oss ofta har sina funderingar på kvällar, nätter och helger, säger socialdirektör Marica Gardell.

– Vi ger en röst åt dem vi möter i arbetet och på så sätt blir det inte våra ord utan personens egna. Podcasten blir vår kryssningskaj ut till människorna, fortsätter hon.

Fredagens avsnitt handlar om alkoholism, som har blivit en av vår tids största folksjukdomar. Hur är det att vara alkoholmissbrukare, hur påverkar det jobbet och relationerna och vilken hjälp finns att få? I programmet medverkar Magnus, som efter 16 år som alkoholist berättar om sin resa mot ett nyktert liv. I podcasten medverkar även medarbetare från alkohol- och drogrådgivningen.

– Vi vill inge lite hopp. Vi vill visa att det går att vara helt nere i skiten men ändå ta sig tillbaka, säger Thomas Zielinski, kommunikatör på socialförvaltningen och ansvarig för podcasten.

Är det detta som socialförvaltningen ska hålla på med och lägga skattepengar på?

– Ett stort uppdrag vi har är att arbeta förebyggande, och det här är ett alldeles utmärkt sätt att göra det på. Sedan är det här en förändring från att trycka upp broschyrer, för hur tillgängligt är egentligen det? säger Marica Gardell.

– Dessutom är det billigt, det enda som kostar är i stort sett arbetstiden, tillägger Thomas Zielinski.

Genom programmen vill de ge stöd och inspirera andra – men också sig själva.

– Det här är väldigt värdefullt för oss också att lyssna på. Vi kommer att komma in på spår där personerna känt att de inte fått den hjälp de behövde, säger Marica Gardell.

– Det gör vi redan i de första programmen, fyller Thomas Zielinski i.

Podcasten kommer att publiceras på Region Gotlands egen sida, samt på iTunes och Podbean. Totalt fyra avsnitt kommer att släppas i höst och förutom alkoholism kommer de att handla om familjehem, utsatta ungdomar och livet som ensam på flykt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!