Turerna kring det gotländska pensionärsrådet och en ny arbetsordning har i stort sett pågått sedan slutet av 2017. Då beslutade regionfullmäktige att rådets arbetsordning skulle upphöra vid årsskiftet 2018 - 2019. Pensionärsrörelserna (PRO, SKPF, SPF Seniorerna, Aktiva Seniorer och RPG) arbetade därför fram ett nytt förslag på en arbetsordning tillsammans med politikerna i rådet, men förslaget tog sig aldrig förbi regionstyrelsens arbetsutskott. Detta var i oktober 2018. Sedan dess har det varit stiltje i frågan.
För någon vecka sedan presenterade regionen till slut ett nytt förslag, men det kunde pensionärsrörelserna inte ställa sig bakom. Detta då de ansåg att det inte var vad de tidigare hade enats om.
Nu har dock hoppet tänts kring en överenskommelse. På torsdagen hölls ett möte mellan Rolf Öström (M), ordförande i pensionärsrådet, Mats-Ola Rödén (L), Håkan Ericsson (S) och pensionärsrörelserna. De sistnämnda presenterade då ett motförslag som är vad de själva kallar en kompromiss.
– Vi gjorde ett försök tidigare men det nådde inte fram. Nu hoppas vi kunna göra något bra av det här. I korthet har vi utgått ifrån den arbetsordning som gällde till och med 2018 men med vissa marginella förändringar. Det första var taget med politisk enighet så det finns ett värde att gå tillbaka till det förslaget, säger Tommy Johansson, vice ordförande i PRO Gotland.
En viktig punkt i förslaget är att pensionärsrörelserna ska få ha ett antal representanter i proportion till antal medlemmar. I regionens tidigare förslag stod nämligen att de endast skulle ha en representant per organisation.
– Det är en omöjlighet. Att jag skulle vara ensam representant för 1 300 medlemmar. Man behöver få ha bollplank, säger Maggan Palmeblad, vice ordförande i SKPF Gotland.
Både hon och Tommy Johansson är i det stora hela nöjda med mötet och menar att diskussionen fördes i god anda. De känner att det nu finns en öppning för att komma vidare.
– Vi har ändå kommit så långt att vi har planerat in två möten för rådet under året. Det visar ändå att man vill komma framåt, säger Maggan Palmblad.
Tommy Johansson vågar dock inte hoppas för mycket innan förslaget har blivit antaget. Den 29 augusti ska det upp på regionstyrelsens sammanträde.
– Vi är rädda för att inte få framföra våra synpunkter. Men jag hoppas att regionstyrelsen ska betrakta oss som en tillgång. Jag hoppas men jag vågar inte tro.