Taher Gulestani kom till Sverige från Afghanistan i oktober 2015. Han är inneboende hos Mait Juhlin i Slite och studerar på Wisbygymnasiet. Han har fått avslag på sin asylansökan, och har överklagat och väntar nu på besked. Han har ansökt flertalet gånger om att få ett tillfälligt arbetstillstånd så att han kan sommarjobba, men fått avslag. Som orsak uppgav Migrationsverket i sitt beslut att Taher Gulestani inte gjort tillräckligt för att bevisa sin identitet.
– Jag mår inte bra. Jag får inte arbeta och jag har inte fått uppehållstillstånd, säger Taher Gulestani, och berättar att han tränar varje dag för att hålla sig sysselsatt.
Statistik från Migrationsverket visar att det är 204 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagarsystem på Gotland. Av dem är det endast 52 personer som har fått ett så kallat AT-UND, vilket innebär att man är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. Samtidigt skriker bland andra arbetsgivare inom vård, omsorg, hotell och restaurang efter sommarjobbare. Mait Juhlin tycker att vi bör ta tillvara den arbetskraft som finns att tillgå.
– Många klagar på att de kostar så mycket pengar, men många av dem som vill arbeta får det inte. Det känns inte som att Migrationsverket är konsekventa i sina bedömningar, säger hon.
Mait Juhlin driver egen firma, och trots att hon idag inte har några anställda i den har hon erbjudit sig att ge Taher Gulestani ett jobb.
– Jag har sagt till Migrationsverket att jag skulle kunna anställa honom, men det verkade inte spela någon roll, säger hon.
Enligt Migrationsverket har asylsökande rätt att arbeta medan de väntar på beslut i sitt ärende, om de fått undantag från kravet att ha arbetstillstånd. Men man måste uppfylla vissa krav.
– Endast den som medverkar till att klargöra sin identitet kan beviljas undantag. Detta kan man göra genom att till exempel lämna in ett hemlandspass, identitetshandlingar eller på annat sätt medverka till att klargöra sin identitet. Det görs alltid en individuell bedömning utifrån omständigheterna i det enskilda ärendet, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
Taher Gulestani hade inte med sig någon identitetshandling när han flydde från Afghanistan. För att underlätta att få ett AT-UND gick han med på att åldersbedömmas, men det räckte inte.
– Ska vi bli 65 000 på Gotland måste vi ta vara på den arbetskraft vi har. Vi kan inte garantera att de blir kvar på ön men det gäller ju för oss alla, säger Mait Juhlin.