”Det har tidigare producerats olja i det ansökta området.” Det är Draupner Energys svar på frågan om ”vilken anledning det finns att anta att en undersökning kan leda till fynd av koncessionsmineral?” som det heter på Bergsstatens blankett för undersökningskoncessioner.
Den nya ansökan från bolaget, som inkom till Bergsstaten i veckan, omfattar ett område på 19 829 hektar. Det är en triangel som sträcker sig från öster om Roma, till Gothem i norr och Anga i söder. Inom området ligger Halla, delar av Dalhem, Ganthem, Norrlanda och Hörsne.
Sedan tidigare har Bergsstaten beviljat bolaget tillstånd att leta olja och gas i Boge-området. Det beslutet är överklagat av privatpersoner och ska avgöras av förvaltningsrätten i Luleå. Draupner Energy har i år också sökt tillstånd för att undersöka ett stort område där en rad socknar väster om Hemse berörs. Den ansökan har ännu inte behandlats av Bergsstaten.
Ann-Charlotte Högberg är ordinarie styrelseledamot i Draupner Energy Sverige AB och den som undertecknat ansökan.
Hon uppger att Gotland är det enda län i Sverige där man för närvarande söker tillstånd för att leta olja och gas. Längst har Draupner Energy kommit till havs, mellan Doggers bankar och England:
– Där har vi kartlagt i ett och ett halvt år och har nu bjudit in andra intresserade, säger Ann-Charlotte Högberg.
På Gotland har ni på kort tid sökt för tre stora områden. Vill ni leta olja och gas över hela ön?
– Hela Gotland är intressant. Inga beslut är fattade, men fler ansökningar är inte uteslutet. Sen beror det förstås på andra data, som var det bor folk till exempel, svarar hon.
Regeringen har pekat ut Gotland som fossilfritt pilotlän, går det alls ihop med oljeutvinning?
– Det är skillnad på konsumtion och produktion. Och lagstiftningsmässigt finns inga hinder för våra ansökningar, svarar Ann-Charlotte Högberg. Vi vill vara en del av lösningen, inte bara problem, så vi kan tänka oss att erbjuda lagring av koldioxid i marken i kombination med utvinning.
Precis som i fallet med Hemse-området uppger Draupner att det inledningsvis handlar om rent skrivbordsarbete, inget fysiskt arbete i terrängen. Men också det kostar pengar och därför vill man säkra framtida borrningar genom ansökningarna om betydligt mer omfattande tillstånd.