Med 88 röster mot Louise Linders 64 gick Thomas Petersson segrande ut biskopsvalet på Gotland. Den 3 juni vigs han till biskop för Visby stift och tar då över efter Sven-Bernhard Fast som går i pension. Och när Helagotland.se når honom på måndagsförmiddagen är det en mycket glad och tacksam domprost i Växjö som svarar.
– Det känns både stort och fantastiskt det här. Jag ser verkligen fram emot det med glädje och ödmjukhet. Jag längtar efter att få jobba med Gotland och med utlandskyrkan.
49-årige Thomas Petersson flyttar nu till Gotland med fru och åtminstone ett av de tre barnen.
– De två äldsta är ändå på väg att flytta ut och på väg mot universitetet så de kanske inte kommer med.
Frun Susanna jobbar för närvarande som lasarettsdiakon och kommer att söka nytt jobb på Gotland.
Hur kommer det märkas att det är du som tar över?
– Jag vill ägna den första tiden åt att lyssna och se, åka runt och träffa ideella, anställda och förtroendevalda i stiftet, säger Thomas Petersson.
När han lärt känna sitt nya stift vill han verka för en kyrka som är öppen, nyfiken och som lever med sin tid.
– Det kan låta som en självklarhet men det kräver att vi tänker på det hela tiden och står i det arbetet.
Thomas Petersson är bekant med de konflikter och problem som har rått inom stiftet.
– Det är främst via media jag har tagit del av det. Men historien bär de själva på, mitt uppdrag är att se framåt.
LÄS MER: "Kupp" i valet till domkapitlet
En av de frågor som bekymrar Svenska kyrkan mest är att antalet medlemmar sjunker och att färre personer besöker gudstjänster. Thomas Petersson brottas liksom andra präster med det här.
– Vi står i en ny tid och i en ny tradition, men vi måste ställa oss frågan vilken gudstjänst vi vill ha. De församlingar som jobbar med gudstjänstutveckling måste börja med sig själva, säger Thomas Petersson.
LÄS MER: Han blir ny biskop för Visby stift
Richard Wottle, stiftsprost Visby stift tycket att det var väntat att det blev ett relativt jämt val. Vad tycker då han att en ny biskop på Gotland bör tänka på?
– Att det är viktigt att vara en levande del av samhället inte bara kyrkan. Det finns en svårighet med Gotland med sin glesbygd och stad. Det är en viktig framtidsfråga hur vi ska hålla liv i kyrkorna på landet. Det är inget lätt jobb. Det var två goda kandidater och nu välkomnar vi Thomas till Gotland.
Inger Harlevi, ledamot i stiftsstyrelsen är glad över resultatet. Hennes kandidat vann.
– Det många säger om Thomas är att han är inspirerande och inlyssnande. Han pekar inte med hela handen utan har ett coachande ledarskap - där samarbete är ett ledord. För att jobba som biskop på Gotland tror jag att det är bra att ha kunskap om både landsbygd och storstad i och med att vi har SKUT-uppdraget här Gotland. Thomas har det i och med sin smålandstjänst och sin tidigare utlandstjänst i Berlin.
Mats Hermansson, domprost, känner Thomas Petersson sedan studietiden.
– Mina tankar går till kandidaterna som inte gick vidare och jag tänker på Louise som stått till förfogande för uppdraget så länge. Men jag är glad att vi får en biskop med så god kompetens. Thomas vet hur det är att arbeta i små församlingar och inom SKUT och har erfarenhet av stiftsledningsarbete som domprost. Vi är gamla studiekompisar och jag tror att han blir en utmärkt biskop, ett samlande namn för hela stiftet och en samarbetsman.
Ett 70-tal valdeltagare hade tagit sig till Visby Domkyrka för att lägga sin avgörande röst i valet på måndagsförmiddagen. En av dem, Benjamin Ulbricht präst i Sudrets pastorat, tyckte att båda kandidaterna var lika bra. Han hade därför hoppats på att de fick lika många röster och att det därmed hade blivit lottdragning.
– Det skulle bli vackrast så – då får anden störst utrymme i valet.