På fredag väntas ett 50-tal av de omkring 90 boende på Björklunda att lämna Gotland, som en del i avvecklingen av asylboendet. De har tidigare sagt sig vara beredda att lämna ön. Andra vill vara kvar – ungefär 25 personer. Hassan Alarfi är en av dem.
– Jag tycker om Gotland och människorna här. Jag vill lära mig svenska språket, säger 22-åringen, som har gjort illa armen när han spelat fotboll med Hansa-Hoburg.
Hassan Alarfi kom från Syrien till Sverige tillsammans med sin syster Islam och bror Hamza för åtta månader sedan. Hassan Alarfi studerade till lärare i Syrien, men hann inte ta examen innan flykten.
– Jag hoppas att kunna studera på universitet här i Sverige, säger Hassan Alarfi.
Hans föräldrar och storasyster är kvar i Syrien.
I slutet av september går Migrationsverkets avtal med Björklunda ut. Helagotland.se har tidigare rapporterat om en volontärnätverk i området som skickat ut en förfrågan till privatpersoner om att stödja asylsökandes hyreskostnader. Under torsdagen hade hittills 108 personer anslutit sig till insamlingen, enligt Eva Hållsten inom volontärgruppen. Det innebär att cirka 25 personer kommer att kunna få stöd av volontärnätverket efter Björklundas avveckling.
– Det är både en avvägning mellan hur många vi visste var intresserade att stanna och dels vad vi kan ta på oss. Ansvaret som uppkommer är både moraliskt och praktiskt, vi kan inte bara säga ”här får du en lägenhet, varsågod”. Ett nätverk behövs runtomkring framöver och därför kan vi inte ha fler för då greppar vi inte situationen vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt, säger Eva Hållsten.
Nätverket har i nuläget möten flera gånger i veckan.
– Jag märker att fler är nyfikna och vill veta mer om vad vi gör. Vi vill kunna gå ut med mer fakta så att folk kan se vad vi gör på riktigt, säger Eva Hållsten.
De personer som har visat intresse att vilja vara kvar på ön och i området har blivit informerade om volontärnätverkets verksamhet.
– Vi försöker nu pussla så att personer som har arbete eller praktik hamnar nära de platserna. Vissa kommer att läsa på folkhögskola så de behöver vara nära den. Vi försöker ha kvinnorna så centralt som möjligt, i Burgsvik, eftersom män är mer benägna att ta sig ut av egen kraft. Hamnar kvinnorna längre bort är det risk att de blir isolerade, framförallt under vintermånaderna utan bil och körkort, säger Eva Hållsten.
Under torsdagen anordnades en tillställning på asylboendet med anledning av att många kommer att lämna under fredagen.
– Alla är ledsna att Björklunda ska stänga. Människorna här vill hjälpa alla, de vill lära mig det svenska språket, säger Hassan Alarfi.