Fler som tar prov för jägarexamen – men färre som löser jaktkort. Det är en ekvation som inte går ihop. Naturvårdsverket har varit varse problemet en längre tid och beställde en utredning, som forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå Universitet nu blivit klara med.
Antalet personer som löser jägarexamen har ökat från cirka 6 500 till cirka 10 000 under en tioårsperiod. Men samtidigt har antalet statliga jaktkort minskat med cirka 20 000.
– Och en stor majoritet tar ju jägarexamen med det uttalade syftet att jaga. Sen kan det av olika skäl dröja innan man gör det, kommenterar Daniel Bladh på Naturvårdsverket.
Jaktkortet kostar 300 kronor och löses varje år som man jagar aktivt. Kortet finns till för att alla de som har nytta och nöje av jakten ska vara med och finansiera viltvården. Viltvårdsfondens medel gåt ut som bidrag till jägarorganisationer och till forskning om viltet.
Att få in de pengarna är ett självklart intresse för Naturvårdsverket, understryker Daniel Bladh.
– Men det har inte varit aktuellt att höja avgiften för kortet. Det vi vill är att ha en hög betalningsgrad.
I flera län i mellersta och norra Sverige är nedgången i antalet jaktkort mer än tio procent, i Värmland så mycket som 15 procent. På Gotland har minskningen bara varit 4 procent. Men – och det är ett viktigt men – Gotland har samtidigt haft en kraftig ökning av antalet personer som avlagt jägarexamen. Åren 2006 och 2007 var det drygt 40 gotlänningar som gjorde jägarexamens teoretiska prov. 2016 var det hela 105 personer och förra året 97.
Så även här finns det alltså ett stort glapp mellan examinerade jägare och betalade jaktkort.
Fuskar jägarna med viltvårdsavgiften?
– Någon kanske gör det, men skillnaden beror mer på glömska än en aktiv handling att inte betala. Det kan också finnas förändringar i jaktmönster. Att man tar examen, men inte har tillgång till jakten, eller får vänta, säger Daniel Bladh.
Rapporten ger inte stöd för att attityden till viltvårdsavgifter skulle ha förändrats. Och nedgången i antalet betalade jaktkort har pågått sedan 1990-talet.
Forskarnas förslag till lösning lyder: mer information och påminnelser. Alla som tar prov för jägarexamen ska aviseras, liksom alla som löst kortet de senaste tre åren. Forskarna föreslår också att Naturvårdsverket utreder om en årlig avgift för alla som har licens för jaktvapen skulle vara mer effektivt än dagens system.