2013 ansökte WPD Onshore Forsvidar AB, dotterbolag inom den tyska vindkraftskoncernen WPD, om att få bygga 13 vindkraftverk vid Forsvidar söder om Hangvar. Ansökan bantades senare till fem verk, efter att örn upptäckts i området.
Denna ansökan godkändes av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, men beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen Gotland, Gotlands botaniska förening, Gotlands ornitologiska förening samt ett antal privatpersoner.
Nu har mark- och miljödomstolen gett de överklagande rätt – ansökan om en vindkraftspark avslås.
Rätten finner att ”förekomsten av kungsörn i det aktuella området utgör hinder för att tillåta sökt verksamhet”.
WPD, som bestridde överklagandet, argumenterade bland annat för att naturvärdena borde kunna samsas med satsningar på vindkraft och att det är påverkan på hela örnpopulationen som ska bedömas av rätten.
– Det är helt klart tråkigt att rätten inte kan göra en avvägning mellan olika intressen, kommenterar bolagets projektledare Angelica Widing.
Hon uttrycker viss bitterhet mot motståndarna, och då inte minst Gotlands ornitologiska förening.
– Vi startade en dialog med dem redan för fem år sedan, men de har inte kommit fram med den avgörande informationen förrän nu, säger Angelica Widing.
Det stämmer inte, hävdar föreningen i fråga.
– Nej, det är en ren lögn, vi meddelade för fem år sedan att platsen är olämplig. Det är beklagligt att bolaget varit så oseriöst och att de nu vill anklaga andra, tycker ordföranden Måns Hjernquist.
En avgörande faktor blev ett enskilt örnbo som upptäcktes mindre än en kilometer från de tilltänkta vindsnurrorna. Just den informationen borde ha kommit fram tidigare, menar WPD.
– Men vi skriver inte in koordinaterna till ett bo i en allmän handling, det är praxis och inget konstigt alls. Vi har inte heller det ansvaret, om bolaget gör undermåliga undersökningar kan de inte skuldbelägga någon annan, menar Måns Hjernquist – som anser att det kontroversiella i fallet snarare är att miljödelegationen gav sitt tillstånd från början.
WPD har ännu inte tagit ställning till om de vill försöka ta Forsvidarfallet vidare till nästa instans.
Men spontant tror Angelica Widing att intresset har svalnat inom storkoncernen:
– Vår bedömning blir nog att det inte går att bygga vindkraft på Gotland.