Det var i måndags under pågående regionfullmäktigesammanträde som nyheten kom att regeringen vill se en tredje elkabel till fastlandet.
– Det känns fantastiskt. En lättnad, kabeln är nyckel för att klara Gotlands omställning, säger Eva Nypelius (C).
Hon berättar att hon sedan 2007-2008 har varit med och jobbat för ytterligare en kabel, och att beslutet togs redan 2009. Hade det fullföljts hade kabeln snart varit i bruk. Istället stoppade Svenska kraftnät allt 2017, för att det inte var ekonomiskt försvarbart.
– Det är nog ett av de tyngsta beslut vi har fått och jag tycker att det är tråkigt att vi har tappat i tid, säger Eva Nypelius och berättar om arbetet att övertyga regeringen om kabelns betydelse.
Hon vill nu se en snabb process, utifrån de uttalanden energiministern gjort om att titta på de möjligheterna, för att i bästa fall halvera projekteringstiden från de uppskattade tio åren till kanske fem.
– Gotland är bra som försöksområde – testa på oss, säger hon och tror att beskedet om en tredje kabel kan bli proppen ur för utbyggnaden av förnyelsebara energikällor som solcellsanläggningar, vindkraft och havsbaserade vindkraftsparker.
2040, fem år innan övriga landet och långt före resten av EU, ska Gotland vara klimatneutralt.
– Vi vill gå före och kabeln är nyckeln. Vi ska vara en förebild i miljö- och klimatarbetet och vi behöver nu jobba gemensamt med regeringen, statliga myndigheter, näringslivet och alla gotlänningar, säger Eva Nypelius.
Att Gotlands befolkning förra året procentuellt sett ökade mer än Stockholm tror hon är en trend som kan få draghjälp av den tredje kabeln.
– Kan vi utveckla miljöteknik kommer det att vara ett tredje ben som bidrar till jobb och sysselsättning, förutom de gröna näringarna och besöksnäringen.
På Cementa har fabrikschefen Fred Grönwall väntat på beslutet om kabeln.
– Det är ett fantastiskt besked, säger han och berättar att den är grunden för att koncernen ska gå vidare i sitt arbete med att göra fabriken till den andra i världen att skilja ur koldioxiden från processen.
Tekniskt skulle det, tack vare mer energi via kabeln, vara möjligt att fånga in det mesta – 1,7 miljoner ton koldioxid om året.
– En ny elförbindelse är avgörande för att Sverige ska bli bland de första i världen med ett samhälle byggt med klimatneutral betong, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Cementa.