Ön ledande i smartare styrning av vindkraft

Gotlands vindkraftsverk styrs smart – smartare än på de flesta håll i landet. I energiomställningen är effektiv användning av de resurser som redan finns en viktig pusselbit.

Nästan alla gotländska vindkraftverk ingår i det gemensamma styrsystemet, som de här vid Näs.

Nästan alla gotländska vindkraftverk ingår i det gemensamma styrsystemet, som de här vid Näs.

Foto: Petra Jonsson

Vindstyr2019-07-20 12:40

Projektet Vindstyr har pågått på Gotland i flera år, men utan att det gjort så mycket väsen av sig utanför kretsen av vindkraftproducenter och andra engagerade i utveckling av energisystemen. Men Almedalsveckan ändrade på det.

– Det här är viktigt, allra helst när Gotland ska vara pilotprojekt i energiomställningen till fossilfri energi, säger Josefin Knudsen, Ownpower Gotland AB.

Hon är ordförande i Gotlands vindelproducenter som tagit fram Vindstyr, styrelseledamot i Ownpower och, inte minst, engagerad i Slitevind AB. Under Almedalsveckan i år deltog hon flitigt på seminarier som handlade om energifrågor, klimatpolitik och specifikt om den roll som Gotland har fått i och med att Energimyndigheten ska driva sitt pilotprojekt för ett fossilfritt samhälle här på ön.

– Med en hundraprocentig omställning krävs insatser på alla områden. Förutsättningarna finns. Gotland brukar regelmässigt hamna på topp 3 i solligan, vi har sedan länge mycket vindkraft och goda möjligheter att få mer. Men varför inte också göra bästa möjliga av det som man redan investerat i, fortsätter hon.

Om man inte räknar med en del av den tunga industrins elbehov, framför allt i Cementas verksamhet, så klarar vindkraftverken på Gotland redan i dag hälften av öns totala elkraftsbehov. Nybyggda vindkraftverk har redan från början försetts med möjligheter till effektiv styrning. Det handlar bland annat om hur man ska hantera driftneddragningar som måste ske vid uppgraderingar. De äldre verken har, innan Vindstyr sattes i gång, inte kunnat drivas lika smidigt. Cirka 130 av Gotlands 136 vindkraftverk kan nu styras gemensamt genom insatserna i projektet Vindstyr.

– Vindstyr är ett system där vi kunnat samla nästan alla vindkraftverk, både nya och gamla. I äldre verk har ny utrustning installerats. Det här gör att man kan fördela ansvar och resurser solidariskt på årsbasis. Historiskt sett har annars de nya verken fått ta hela börden, till exempel i samband med avbrotten när Vattenfall arbetade med uppgraderingen i Ygne och Västervik, säger Josefin.

Gotlands vindelproducenter har samarbetat med Geab i projektet och enligt Josefin Knudsen är både nätägare och producenter vinnare i projektet. Riskerna för ett ”svajigt” nät minskar, ägarna av vindkraftverken får effektivare och jämnare produktion – och därmed bättre överblick över det ekonomiska utfallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!