Hybriddruvor ska ge eleganta viner

Långmyre vineri i Hamra satsar på nya druvsorter. Och nu planerar man också vintillverkning i Burgsvik.

Rödplistern blommar i mängder på vinodlingen, här som annars på Gotland denna vår.

Rödplistern blommar i mängder på vinodlingen, här som annars på Gotland denna vår.

Foto: David Skoog

Vinodling2019-05-04 09:23

Det är inte länge sedan Långmyre Vineri startade. ”Established 2018” heter det på hemsidan och planteringen gjordes så sent som förra årets vår. Då kom 26 000 vinplantor av fem olika sorter i jorden på en yta av cirka fem hektar.

– Nu har vi fått fem nya hybrider av Pinot Blanc och Pinot Noir, berättar Andrea Guerra, som driver Långmyre Vineri tillsammans med Emma Serner. Vinterhalvåret har paret tillbringat på fastlandet, med andra arbeten. Men sedan i mars är det full fart i markerna och på kontoret vid Långmyre.

När vi besöker vinodlingen är han i färd med att rensa mellan de långa raderna av plantor, där det växer gräs, maskrosor, rödplister och andra vilda växter.

– Vi behåller en del för insekternas skull. Men nu är det tal om frost och då måste det mesta av gräset bort, det handlar om temperaturskillnader på 2-3 grader, kommenterar Andrea Guerra.

Att de nya sorterna, som inte är ute på marknaden än, testas i Hamra är resultatet av parets samarbete med en plantskola i Friuli, nordöstra Italien.

– Vi är intressanta för dem genom att vi är belägna så nordligt, säger Andrea Guerra.

70 plantor vardera av de nya sorterna sitter i jorden. Hybridsorterna är korsningar mellan traditionella druvor och vilt växande druvor. De är mer resistenta mot angrepp och tål klimatet i Norden bättre.

– Sen gäller det förstås att hitta druvor som ger den smak man vill ha. Vi var inte riktigt nöjda med de vanligaste sorterna som odlas i Sverige. Vi letade efter något som kunde ge klassiskt rena och eleganta viner, säger Emma Serner.

Vineriet fick en tuff start. Alldeles i starten var tillväxten god och förlusterna mycket låga. Men sen kom den långa torrperioden och man miste 4 000 plantor.

– Det var ändå 85 procent som klarade sig och vi har redan återplanterat hälften av det som vi miste, fortsätter hon.

Det dröjer till nästa år innan man kan skörda druvor för vinproduktion:

– Vinplantorna ska klippas ner och ser inte större ut nu än när de sattes, vilket kanske kan förvåna. Nu gallrar vi fram två skott och sen ska ett sparas till stammen nästa år. Vi är fortfarande i en etableringsfas, förklarar Emma Serner.

Det kan dock bli skörd av en mindre mängd druvor till en druvjuiceproducent i Stockholm redan till hösten, tillägger Andrea Guerra.

De har planer på att producera vin som granne till ölbryggeriet i Burgsvik. Vineriet skulle då också få ett skyltfönster som många sommarbesökare passerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om