Atheneskolans rektor: "Förslaget tar fokus från de verkliga problemen"

Atheneskolan som ägs av den vinstdrivande skolkoncernen Academedia, är en av de verksamheter som omfattas av förslaget om begränsningar av vinster i välfärden. Helagotland.se tog kontakt med skolans rektor Kristin Nilsson.

Foto: Montage/Henrik Radhe/Tommy Söderlund

Vinster i välfärden2018-01-23 17:05

I slutet av förra veckan presenterade regeringen och Vänsterpartiet ett förslag om ett vinsttak för privata aktörer som driver friskolor och vårdföretag. Atheneskolan, som finns i Visby och Fardhem, ägs av Pysslingen AB som i sin tur ägs av jättekoncernen Academedia. I fjol hade Academedia, enligt LO:s rapport "Skolindustrin", ett rörelseöverskott på 540 miljoner kronor i Sverige. För att hindra bolag som driver friskolor att plocka ut miljonvinster, skattepengar som skulle kunnat gå tillbaka till skolorna, har regeringen och Vänsterpartiet föreslagit ett vinsttak på sju procent av operativt kapital. Det vill säga det kapital som satsats i investeringar, som exempelvis lokaler.

Helagotland.se ringde upp Atheneskolans rektor Kristin Nilsson.

Vad tycker du om förslaget?

– Jag tycker att det är olyckligt att man inte fokuserar på kvalitet och nöjdhet utan på vem som är huvudman och ägare. Det är ett hypotetiskt förslag som det är liten sannolikhet att det kommer röstas igenom i riksdagen. Vi har världens viktigaste uppdrag; att jobba med våra barn, både kring kunskapande och värdegrund, och det tänker vi fortsätta med.

Hur skulle förslaget påverka er verksamhet?

–Det kommer inte bli verklighet men jag tycker det är synd att det tar fokus från de verkliga problemen i skolan: lärarbristen, ökade skillnader, segregation och exkludering. Skolan behöver långsiktighet och överenskommelser, inte splittring. Vår utgångspunkt är att fortsätta bedriva kvalitativ verksamhet med nöjda elever och vårdnadshavare även de kommande 15 åren och längre därtill.

Vad tycker du om Academedias vinstöverskott?

– Det viktigaste för mig som rektor på Atheneskolan är att vi har de medel vi behöver för att bedriva en kvalitativ verksamhet. Det har vi. Hur det ser ut på Bolagsnivån har jag svårt att uttala mig om, säger Kristin Nilsson.

Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer sannolikt inte att gå igenom riksdagen då såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna säger nej. Samtidigt kommer andra förslag som syftar till att garantera kvaliteten och långsiktigheten i privata välfärdsbolag att passera riksdagen. Regeringen har redan lagt en lagrådsremiss utifrån Alliansregeringens utredning om hårdare tillstånds- och ägarprövning, som ska garantera seriösa och långsiktiga ägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!