(V)ill begränsa vinster i välfärden "Förslaget är kasst"

Om förslaget om begränsade vinster i välfärden går igenom kan det drabba Atheneskolan som ägs av den vinstdrivande koncernen Academedia. "Academedia flyttar skattepengar från vår kommun".

Peter Wennblad (M).

Peter Wennblad (M).

Foto: Sanne Svensson

Vinster i välfärden2018-01-23 07:15

Regeringen och Vänsterpartiet presenterade i fredags ett förslag om ett vinsttak för välfärdsföretag inom skola och omsorg. För privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg föreslås en ny typ av tillstånd. För att få tillståndet måste bolagen acceptera en vinstbegränsning på sju procent av operativt kapital. Det vill säga det kapital som satsats i investeringar, som exempelvis lokaler.

Men förslaget har fått hård kritik av både näringslivet och de borgerliga partierna, även på Gotland.

– Förslaget är kasst för att det i praktiken innebär ett förbud mot privata förskolor och privata äldreboenden. Det går inte att bedriva ett företag under de premisserna, säger Peter Wennblad (M).

Men Brittis Benzler (V) håller inte med.

– Det innebär inte alls ett förbud. Alla andra länder har olika former av begränsningar mot att ta ut pengar ur skolor i vinstsyfte, men de har ändå alternativa skolor, säger hon.

Beräkningar visar, enligt TT, att vinsterna från välfärden under 2015 uppgick till cirka 4,7 miljarder kronor, pengar som skulle räcka till att exempelvis anställa 8 000 gymnasielärare.

Genom att ställa krav på att en större del av skattemedlen ska gå till verksamheterna menar regeringen att det även finns förutsättningar för att höja kvaliteten inom skola och omsorg.

– Den här modellen hindrar ju inte föräldrakooperativ eller stiftelser från att driva skolor. Modellen är till för att man anser att skolor inte ska drivas i vinstsyfte, säger Brittis Benzler.

På Gotland skulle förslaget, om det går igenom, kunna få konsekvenser för Atheneskolan som ägs av bolaget Pysslingen som i sin tur ägs av jättekoncernen Academedia AB.

Under 2016 gjorde Academedia ett rörelseresultat i Sverige på 540 miljoner kronor, enligt LO:s rapport "Skolindustrin".

– Academedia flyttar skattepengar från vår kommun för att bygga sin egen koncern, säger Brittis Benzler.

Brittis Benzler menar att hon inte har något emot Atheneskolan men att skolan i slutändan finns för att generera pengar till Academedia.

– Det är inget bra syfte för att ha en skola på Gotland, säger hon.

Peter Wennblad däremot ser inget problem med att friskolor tjänar pengar.

– Vi borde jubla över att privata aktörer går med vinst. Det betyder ju att de kan leverera lika bra eller bättre välfärd för mindre pengar. Istället smäller vi dem på fingrarna, det är helt vansinnigt, säger han.

Förslaget i korthet

Ett krav på tillstånd införs för aktörer som vill driva verksamhet inom skola och omsorg. För att få detta tillstånd ställs ett antal krav:

Ett vinsttak på högst sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

Regeringen tänker återkomma med justeringar av förslagen, som innebär att idéburna aktörer inte ska omfattas av samma krav som övriga aktörer, samt att ett visst positivt rörelseresultat ska vara tillåtet oavsett storleken på det operativa kapitalet, detta för att hjälpa små aktörer.

En proposition ska presenteras i mars.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!