Högtryck på däckverkstaden – så säger lagen

Nu har den första snön fallit över Gotland och genast ökar trycket på öns verkstäder. "Jag har en ny bil var 20:e minut".

På lite drygt en minut har Emil Gardell bytt från sommmar- till vinterdäck.

På lite drygt en minut har Emil Gardell bytt från sommmar- till vinterdäck.

Foto: Dennis Pettersson

Vinterdäck2016-11-03 14:08

På Däckia i Visby råder just nu högsäsong och det är fullbokat hela veckan.

– Folk ser på väderprognosen och så ringer man direkt, säger Johnny Jakobsson.

Särkilt när det är kallt och helgen börjar närma sig då vill många boka tid för däckbyte.

Emil Gardell är säsongsjobbare och sedan tre veckor tillbaka byter han däck på löpande band.

– Jag har en ny bil var 20:e minut när det är högtryck, säger han och lossar snabbt hjulbultarna med en mutterknackare, lyfter av hjulet och sätter på det nya vinterdäcket.

Från och med den första december ska vinterdäcken vara på om det är vinterväglag. Men redan från den första oktober är det tillåtet att använda vinterdäck.

Om det finns snö, snömodd eller frost på någon del av vägen räknas det som vinterväglag och det är polisen som avgör om det råder vinterförhållanden på platsen du befinner dig.

Inne i verkstaden jobbar även Jörgen Eriksson. Han lyfter in ett däck i däcktvätten, stänger luckan och kör igång.

– Det ska vara rent och fint så att däcken inte står lagrade smutsiga över vintern.

Inne på verkstadens däckhotell står runt 5 000 däck snyggt uppradade i flera våningar. Att lämna in däcken på hotell har blivit allt mer populärt.

– Det är fler och fler som anammar det, man köper den bekvämligheten, säger Jörgen Eriksson.

Vinterdäck kan vara både dubbade och odubbade. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) rekommenderar generellt alltid i första hand dubbdäck då de ger bättre grepp på isiga underlag. Men på snö, under riktiga vinterförhållanden, kan de dubbfria däcken, vara lika bra, enligt NTF.

Att byta däck själv har, enligt Jörgen Eriksson, blivit lite krångligare på nya bilar.

– Det är inte så lätt att byta däck själv, förr fanns det alltid en domkraft i bilen men nu måste du ha all utrustning själv, säger han.

Många nya bilar är även utrustade med en TPNS-ventil.

– Det är ett litet datachip som blixtsnabbt larmar på instrumentbrädan om det är dåligt tryck i däcket. Det måste programmeras och det kan man inte göra själv, säger Jörgen Eriksson.

Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd.

Då ska dubbdäcken vara på Fem tips

Från och med den 1 oktober till och med den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, oavsett väglag. Mellan den 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på, om det är vinterväglag. Mellan 1 maj och 30 september är det förbjudet att ha dubbdäck, om det inte är vinterväglag.

Dags att byta ut vinterdäcken?

Hur mycket slitna däck försämras när det gäller vatten/slaskplaning beror på slitaget. Minsta tillåtna slitaget på vinterdäck är tre millimeter. Men redan vid fem millimeters spårdjup är förmågan att stå emot slaskplaning märkbart försämrad. Därför rekommenderas däckbyte senast vid fyra millimeters spårdjup. Helst tidigare.

Däck på släpet

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Vinterväglag

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om