2006 genomfördes Vinterfåglar inpå knuten för första gången. Initiativtagare är Birdlife, tidigare Sveriges Ornitologiska Förening. Första året fick man in närmare 10 000 rapporter om fåglar som besökte olika fågelmatningar. I dag bidrar cirka 20 000 hushåll med rapporter.
– Idén hämtades från England och var väl ett försök att locka vanligt folk att bli mer intresserade av fåglar. Det finns ett stort grundintresse, berättar Sivert Söderlund, ornitolog på Gotland.
Han menar att det inte är en helt vetenskaplig undersökning som genomförs, men alla rapporter innebär att man kan se tendenser.
– Vi kan se vilka fåglar som kommer hit och vilka som stannar kvar över vintern.
Hur ser tendensen ut på Gotland?
– Gotland tillhör ju de sydliga landskapen och här finns gott om rödhakar. Det är en fågel som många känner igen och den syns bra. Tyvärr kan den nog få det lite tufft nu när det är snö, kallt och fruset.
Så då gäller det att lägga fram ordentligt med mat?
– Javisst. Men det gäller också att mata på rätt sätt. Rödhakarna vill inte ge sig ut på öppna ytor utan håller till i buskarna där rovfåglarna inte kommer åt dem. Så då gör man bäst i att hänga mat i buskarna.
Förra året bidrog cirka 180 hushåll med rapporter på Gotland. Sivert Söderlund tror att det kan bli fler i år.
– Förutsättningarna är väldigt bra i år. Det har kommit en del snö och är ganska kallt. Då lockas många fåglar till fågelborden. Det är ju inte så roligt att räkna om det inte kommer så många fåglar, så jag tror det blir ett bra år i år.
Rapporteringen började i fredags och pågår till och med måndag så att förskolor och skolor får en möjlighet att delta i fågelräkningen.
Har man nu otur och inte får besök av så många fåglar så har Sivert Söderlund ett säkert tips.
– Ornitologiska föreningen på Gotland har en vinterfågelmatning vid Södra hällarna inne i sumpskogen. Där kan man få se mycket fågel, lovar Sivert Söderlund.
Sofie Regnander