Många var besvikna när covid-testen på Visborg snabbt tog slut på måndagsmorgonen. Lådorna med testkit laddades med 200 kit klockan 08.00 under måndagsmorgonen. Redan 20 minuter senare var de slut.
– Klockan 10.00 fyllde jag på lådorna med ytterligare 300 kit som packats under helgen. Då möttes jag av en större folkssamling på parkeringen vid Visborg som ville hämta testkit, säger Region Gotlands testsamordnare Linda Eklund.
Strax innan klockan 11 var testkiten återigen slut. Då hade 500 kit delats ut på Visborg sedan 08.00 på måndagsmorgonen. Fler kit kommer inte delas ut under måndagen, på grund av att Karolinska laboratoriet, som analyserar testen, inte kan ta emot fler.
Måndagen var den första dagen då lådorna för provtagningskit fanns vid Visborg. Tidigare har lådor funnits vid Korpen och vid Visby lasarett.
Flera personer som ville lämna prov tagna under helgen uttryckte frustration och oro över att testerna riskerar att förstöras. Något som det inte finns någon risk att oroa sig över, menar testsamordnaren.
– Rekommendationen är att man helst ska ta provet och lämna provröret samma dag. Om man inte hinner samma dag kan man förvara det i kylen och lämna nästföljande dag. Det finns lådor ute varje dag att lämna prover i. Det går också att hämta ett test i Visby och lämna i Slite eller Hemse och vice verca.
Behöver man vara orolig för att inte få lämna sitt prov?
– Nej, vi omhändertar alla prover som är tagna och kommer in till oss.
Alla som kommit för att testa sig hänvisades istället till Slite eller Hemse eller uppmanades att komma tillbaka under tisdagen.
Totalt kan 2 500 tester skickas till Karolinska laboratoriet från Gotland på analys varje vecka. Detta är något som testsamordnaren ser att man måste se över inom kort.
– Jag kommer behöva sätta mig ned tillsammans med smittskyddet och diskutera hur vi ska hantera det här fortsättningsvis.
Det råder just nu ingen brist på testkit, som tidigare varit fallet. Under helgen har flera anställda jobbat extra med att packa extra.
– Testkit finns det just nu. Visst skulle vi kunna få en brist på dem om vi fortsätter i den här extrema åtgången.