Gotlands PRO-distrikt uppmanar i ett brev länsstyrelsen att kartlägga situationen samt hur bankerna fortsättningsvis planerar att fullgöra sitt ansvar för grundläggande betaltjänster.
Stor oro
- Vi har inte kontrollerat banker, vi har gått på uppgifter vi fått från våra medlemmar. Det handlar om en oro för att inte kunna handla med kontanter utan med kort. Bankerna är de viktigaste serviceorganen och det handlar om relationen mellan bankerna och kunden. Vi förstår att det leder till mindre kostnader för banken att slippa kontanter, men det drabbar våra medlemmar, säger styrelseledamoten Lennart Petersson.
Lennart Petersson menar att det PRO opponerar sig mot är att det inte går att få ut kontanter inne i banken utan bara i automat. PRO reagerar inte mot näthandel utan mot att inte få ut kontanter på annat sätt än via kort.
- Många vill inte ha kort, känner sig inte trygga med kort, utvecklingen går för fort för många och de tycker det är krångligt, säger Lennart Petersson.
Automat enbart
Först ut att upphöra med kontanthanteringen är Swedbank i Slite. Sista dagen att få ut kontanter inne i banken är 11 maj. Sen är det automat som gäller.
- Det beslutet fattade vi för snart ett år sedan och vi har pratat med kunderna och visat hur de kan hitta ett annat kontanthanterande, säger Joakim Andersson, Swedbank i Visby.
Joakim Andersson berättar att man bestämt att minska kontanthanteringen, minska mängden kontanter i samhället.
En av orsakerna är miljöpåverkan, en annan är risken för rån vid hantering av stora summor pengar.
- Swedbanks pengatransport släpper ut 700 ton koldioxid varje år och det begås 26 rån dagligen i Sverige, det vanligaste är personrån för en mindre slant eller någon tusenlapp. Man måste inse att den här utvecklingen kommer, men vi har inte bråttom och vi vill hjälpa kunderna, säger Joakim Andersson.
PRO menar att det är ett stort problem för många äldre och funktionshindrade.
- Vi har inte märkt att det skulle vara något stort problem, man pratar hela tiden om andra som tycker si eller så, men vi har pratat med "de andra" och upplever det inte som något problem. Vi ska inte ta bort kontanter men minska mängden i omlopp, säger Joakim Andersson.
Han säger sig veta att det finns mycket farhågor, men att man inte ser det så dramatiskt.
Talar med kunder
- Innan det blir förändring i Visby och på södra Gotland (Hemse) ska vi prata med kunderna och ge dem lång tid på sig. Vi hjälper till och ser det som vi står för en folkbildande insats, säger Joakim Andersson.