"Det här ska bli intressant"

- Att vara ledamot i Högskolestyrelsen på Gotland är attraktivt och jag gillar ön, säger Mark Levengood.
I dag gör han debut som den förste ordinarie högskoleledamoten i Sverige med utländskt medborgarskap.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Visby och Stockholm2011-02-18 04:00

- Jag är 46 år och i en ålder då det är dags att flytta ut ur barnkammaren, säger han som från att ha varit adjungerad ledamot nu går in som ordinarie ledamot i den nya Högskolestyrelsen på Gotland.

Styrelsen består av 15 ledamöter. 8 av dem, ordförande Carin Götblad och företrädare för samhälle och näringsliv, utses av regeringen. Samt programledaren och författaren Mark Leven-good.

- Den urmodiga regeln om svensk medborgarskap för högskoleledamöter är borta. Regeringen har utsett Mark Levengood till Högskolan på Gotland, twittrar Högskolans rektor Jörgen Tholin som är myndighetens chef och utsedd av regeringen.

Mark Levengood konstaterar att han är en kreativ person och har, bortsett från tre år i Postkodlotteriet, undvikit styrelsearbete.

- När länspolismästare Carin Götblad frågade svarade jag ja. Hon är suverän och av respekt för henne vill jag försöka. Anser hon att jag kan bidra med något bra, då tror jag att jag kan göra det.


"Intressant"
En grundlagsändring gör det möjligt att tillsätta personer med annat medborgarskap som ledamöter i svenska högskolestyrelser.

Mark Levengood är finsk medborgare och den förste att utses.

- Det ska bli en intressant erfarenhet.

- Högskolan på Gotland är liten och sympatisk och har en trevlig studentkår. Uppdraget är hanterbart och de andra i styrelsen är duktiga och erfarna.

I högskolestyrelsen, som är vald på tre år och som sammanträder fyra gånger om året, behandlas övergripande och strategiska frågor. Det är viktiga och känsliga frågor, säger Mark Levengood som beskriver sin egen studietid och akademiska karriär som krokig.

- Jag fick sparken från gymnasiet av en korkad rektor som inte kunde acceptera att jag samtidigt jobbade med radio, läste på Komvux och tog en Master of art.

Hans egen erfarenhet av Gotland sträcker sig tillbaka till barndomen och en rymning till ön.

- Jag var 11-12 år och tillsammans med familjen på Åland. Mina föräldrar åkte till det gamla Sovjet och min storebror skulle ha ansvar för mig. Men han betedde sig som kejsare och jag blev slav, så jag rymde.

Mark Levengood minns hur han ensam tog båt från Åland via Stockholm till Gotland. Med i det lätta bagaget bar han en sovsäck.

- Jag sov ute invid muren, det var fint, och en trevlig gotlänning kom och bjöd mig på mjölk och mackor. Därefter gillar jag ön, tänker på gotlänningar som vänliga och hjälpsamma och tycker att ön är vacker, säger han som nu har sommarboende med barnen på ön.

Ledamöter i Högskolestyrelsen på Gotland 2010-2012:

Polismästare Carin Götblad, ordförande, rektor Jörgen Tholin, regiondirektör Bo Dahllöf, universitetsdirektör Ann Fust, museidirektör Ann Follin, folkhögskolelärare Gustav Fridolin, koncernchef Krister Fingal, professor Ingela Josefsson samt Mark Levengood.

Kjell Larsson professor, Matilda Dahl universitetslektor, Stellan Sundh universitetslektor, Sara Sjöberg, studentkåren Rindi, Marcus Petersson student och Sara Nilsson student. Anna-Lena Berglund, Universitetsadjunkt i kvalitetsteknik, företräder personalorganisationerna med närvaro- och yttranderätt.

Hans Svensson, utbildningschef och styrelsens sekreterare, Karin Bengtsson prorektor samt Christer Waldenström, planeringschef.

Källa: Högskolan på Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!