Tre favoriter i biskopsvalet

"En kyrka som är relevant i vår tid" önskar Växjös domprost Thomas Petersson. Han tar nu täten i Visbys biskopsval.

Kandidaten Thomas Petersson.

Kandidaten Thomas Petersson.

Foto: Pressbild

VISBY STIFT (GT)2018-01-12 07:30

I december presenterade GT de då fem nominerade till att ta över biskopsstaven efter Sven-Bernhard Fast i sommar: Michael Bjerkhagen, Jonas Lindberg, Louise Linder, Thomas Petersson och Larseric "Larsa" Rännar. Något senare tillkom även Svenska kyrkans utlandschef Pernilla Håkansdotter-Olsson som alternativ.

I går var det dags för den mer officiella uttagningen av kandidater, genom det så kallade nomineringsvalet, som hölls inne i domkyrkan i Visby. Då dök ytterligare ett namn upp: Stefan Nilsson, som för närvarande är chef för Ersta diakonianstalt.

Efter att de röstberättigade hade fått möjligheten att plädera för sina favoriter inleddes själva röstningen. Namn på gotländska präster, diakoner och utsedda elektorer lästes upp och röstsedlar lades i en urna. Sedan lades poströsterna till, från de röstberättigade inom Svenska kyrkan i utlandet, som är en del av Visby stift.

Räkningen inleddes omedelbart efter detta och snart kom resultatet. Fyra personer fick över fem procent av rösterna och går därför vidare till nästa fas. Sist av dessa ligger Jonas Lindberg, som fick 5,2 procent av rösterna.

Ovanför honom på listan finns en tydlig topptrio. Den på förhand oannonserade kandidaten Stefan Nilsson är en av dem, med ett valresultat på 22,2 procent.

Louise Linder, som fick 28,1 procent, är också kvar i matchen – Visby kan alltså alltjämt få sin första kvinnliga biskop i sommar.

Men tätpositionen efter nomineringsvalet innehar Växjös domprost Thomas Petersson. Han fick 34,8 procent av rösterna i går.

49-årige Thomas Petersson är född i Motala och har fru och tre barn. Han vill gärna se en kyrka och ett stift som vågar sig på modernisering.

– Vi ska vara en kyrka som är relevant i vår tid och som med vår tradition och kunskap bakom oss tar oss an dagens andliga frågor. Det ska vara låga trösklar och högt i tak, säger han till GT.

Som domprost i Växjö jobbar han redan i ett pastorat som också har kyrkor utanför staden och han har varit engagerad i just landsbygdsfrågorna. Men Thomas Petersson har även erfarenhet som kyrkoherde inom Svenska kyrkan i Berlin.

– Visby stift lockar just därför att alla de delarna finns med, med kyrkor över hela ön men även med kopplingen till utlandet, säger han.

Nu väntar en behörighetsprövning för de fyra kandidaterna, som hålls av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar den 27 januari.

Thomas Petersson verkar lugn inför detta, trots att han nu bär favoritskapet.

– Jag tror det gäller att vara sig själv. Men visst är det viss anspänning nu, säger han.

VALET

I slutet av maj 2018 går biskop Sven-Bernhard Fast i pension och den 3 juni 2018 vigs ny biskop för Visby stift.

Biskopsvalets formella delar består av nomineringsval, behörighetsprövning och biskopsval. Det sistnämnda hålls den 15 februari. En eventuell andra valomgång hålls den 5 mars. Detta följs av kungörelse om vem som valts till ny biskop och biskopsvigning.

Röstberättigade är präster, diakoner, stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter samt elektorer som väljs av församlingar och pastorat. Mellan nomineringsvalet och biskopsvalet kommer biskopskandidaterna att behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd.

Källa: Visby stift

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om