När den jättelika tsunamivågen svepte in över Thailand och Kong dao beach på Koh Lanta, vid 10.30 på annandagen 2004, var Malivan Peng Pin på marknaden och handlade råvaror till sin restaurang, tillsammans med sin yngsta son, som inte var mer än fyra år.
- Som tur var, var han med mig, säger Malivan.
Maken, den äldre sonen och övriga familjemedlemmar var kvar vid restaurangen på stranden, men klarade sig med livet i behåll undan den jättelika flodvågen.
Däremot försvann allt de ägde i havet, deras hem och den verksamhet de under åratal byggt upp.
- All utrustning, pengar, allt, säger Malivan.
Mat som passion
Matlagning är hennes stora passion och sedan länge också hennes profession. Redan som 15-åring fick Malivan lämna hemmet i Buriram, i thailändska inlandet, för att ge sig ut och arbeta och bidra till familjeförsörjningen. Nu har hon arbetat 25 år i restaurangbranschen, varav 20 år som kock.
Vid millennieskiftet öppnade Malivan restaurangen på stranden i Klong Dao beach.
Restaurangen blev välbesökt och rekommendationer på nätet vittnar om Gong Grit restaurants goda rykte bland turister från Sverige, Norge, Tyskland och England.
Många gäster blev goda vänner och hjälpte Malivan med pengar, efter att tsunamin svept bort hela rörelsen. Välbehövliga bidrag eftersom engångsbeloppet från den thailändska staten på 50 000 bath, knappt 12 000 svenska kronor, inte räckte långt.
En av dessa vänner var en svensk med restaurang på Gotland och tre somrar i rad kom Malivan till Gotland för att arbeta ihop pengar för att kunna bygga upp sin rörelse igen.
Kanjana
Här kom hon också i kontakt med Kanjana Viratanagasam, som äger och driver thairestaurangen Kanjanas i Visby, där Malivan numera arbetar som kock.
- Malivan är jättenoggrann, lagar god mat och tack vare att hon varit här tidigare vet hon hur det funkar här, säger Kanjana Viratanagasam.
För Kanjana är det värdefullt att få en så rutinerad kock till restaurangen. Thaimat är omåttligt populärt bland svenskarna, så även bland gotlänningarna och Malivan har sin teori om varför:
- Det är gott, nyttigt och fräscht - i Thailand använder man bara färska råvaror.
Kan spara
Arbetet innebär också att hon kan spara ihop pengar. För trots hårda ansträngningar att bygga upp rörelsen, har Malivan förlorat restaurangen på Klong Dao beach. Men drömmen om att en dag få öppna en egen restaurang hemma i Thailand lever kvar. Kanske tillsammans med sin äldsta son, som 22 år gammal redan är en skicklig kock.
- Men jag vet inte när, säger Malivan, som innan dess ser fram emot att snart få åka hem och pyssla om sina söner.