De prisas för sitt miljöengagemang

I sommar öppnar den första biogaspumpen på macken vid Färjeleden.Det betyder premiär på Gotland för tankning av gotländsk fordonsgas.Nästa sommar kan öns andra biogasmack öppna i Alva eller i Hemse.

Biogasmodelll. Anläggningen för gasreningen byggs i Karlskrona och sätts upp på plats vid macken på Kopparsvik.

Biogasmodelll. Anläggningen för gasreningen byggs i Karlskrona och sätts upp på plats vid macken på Kopparsvik.

Foto: Tobias Wallström

Visby/Alva2010-06-01 00:00
I dag är det Världsmiljödagen. Men redan i går fick Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten i Alva centerpartiets miljöpris 2010. Diplom och keramikfat signerat Ulla Ahlby delades ut vid tankstället för biogas som öppnar på Kopparsvik i juni.
- De genomför vad andra bara tänker och pratar om. Ilse och Magnus är pionjärer och drivande i biogasens utveckling på ön, sade Björn Larsson.

Ordförande
Som distriktsordförande i centerpartiet på Gotland fanns han på plats tillsammans med kommunalrådet Lars Thomsson, tillika ordförande i byggnadsnämnden.
- Vi måste hela tiden ligga i framkanten: Det är kul men frestar på och då är det förstås roligt att vår biogassatsning blir uppmärksammad, säger Ilse.
Med Biogas Gotland AB vann Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten kommunens biogasupphandling. Nu står de inför invigningen av sin första biogasmack som enligt planerna ska öppna under Almedalsveckan.
- Vi har fokuserat på utveckling av biogas sedan 2001.
- Men vi började diskutera möjligheterna att satsa på biogas redan under 1990-talet. Då var jag för kompostering medan Magnus ville satsa på biogas, berättar Ilse.

Rötkammaren
De två har lagt ner år av tid och kraft på sitt biogasprojekt. Ett resultat är den första biogasmacken på Kopparsvik som nu tas i drift. Där renas och uppgraderas biogasen till fordonsbränsle. En del av gasen kommer från rötkammaren vid det intilliggande avloppsreningsverket.
Går allt enligt planerna kan öns andra biogasmack öppna nästa sommar i Alva, eller möjligen i Hemse. Den gasen ska göras av gödsel från värphöns vid gården i Alva.
- Vi bygger vår egen anläggning hemma på gården och har utvecklat en speciell teknik enligt en kretsloppsmodell för efterbehandling med två linjer som fått namnet Tade, gödsel på gutamål.

Billigare bränsle
- Vi försöker se möjligheter med kretslopp. Använder vi biogas tar vi till vara allt material som är organiskt. Biogas är en resurs att ta hand om i en miljöriktig anläggning, konstaterar de.
För att bli en succé anser de två att biogas måste vara ett billigare drivmedel än både bensin och diesel.
- Alla är miljömedvetna men få är beredda att betala för det. Vi är övertygande om att biogas är framtiden. Vi vet vad vi vill men det kostar energi, tid och pengar att komma dit. Hönsen och vårt jordbruksföretag bär upp vår dröm som vi satsar på ska bli verklighet, säger Magnus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om