Det är två glada herrar som avtäcker föreningen Svenska stadskärnors tavla för utmärkelsen Årets stadskärna 2012. De stora bokstäverna Å S står inte för Åke Svensson, men kommunstyrelsens ordförande är stolt.
- Det här är det väldigt mycket prestige i. Det krävs ett ambitiöst arbete bakom och det har Visby, säger Åke Svensson.
Roger Hammarström är verksamhetsledare för Visby Centrum. Han menar att utmärkelsen ger råg i ryggen åt alla de fastighetsägare och företagare som sliter år efter år för att förbättra utbud och upplevelsen av Visby.
- Utmärkelsen är hela Gotlands, det är fantastiskt. Nu får vi ett nationellt kvitto på att Visby är en fungerande stadskärna.
Redan år 2010 tog Visby Centrum sikte på 2015, med ambitionen att under de fem åren höja omsättningen i butikerna, utveckla gaturummet, samt göra en ansökan för att försöka bli Årets stadskärna 2013.
- Vi fick tillbaka vår ansökan med beröm och uppmanades att söka redan nu till 2012. Det här känns jätteroligt, säger Roger Hammarström.
Många svenska städer ansöker varje år men han tror att hemligheten bakom Visbys framgång ligger i samarbetet mellan fastighetsägare och handel, och i det långsiktiga arbetet som tog fart redan för tio år sedan.
Symposium
Visby Centrums 160 medlemsföretag och organisationer tar i maj emot utmärkelsen i Borås, som var förra årets stadskärna.
- Om ett år avslutar vi med ett konvent här och lämnar vidare stafettpinnen. Det blir ett tillfälle att nationellt visa vilken fantastisk stad Visby är, säger Roger Hammarström.
Han hoppas under året få landets övriga städers ögon på sig och att utmärkelsen ska bidra till ökat intresse och fler besökare till Gotland.
- Om frukten av det här leder till en ny företagsetablering med sex-åtta anställda vore det helt fantastiskt, säger Roger Hammarström.
3 000 timmar
Åke Svensson menar att arbetet med att utveckla staden måste finnas på den politiska agendan även i framtiden.
- Vi måste utveckla men ändå behålla karaktären med stad och handel, säger Åke Svensson.
I de åsikterna instämmer parkeringsvakten Monica Karlsson. Hon har Årets stadskärna som arbetsplats sedan 3 000 dagar tillbaka.
- Fortfarande upptäcker jag varje dag någonting nytt. Men det finns ännu mycket kvar att göra, säger hon.
"Behåll ursprunget"
Monica Karlsson menar att vi ska vara stolta över vår unika stad, men hon påminner om att den ska räcka många generationer framåt.
- Här uppe på Östercentrum vill man efterlikna en Stockholmsförort. Jag skulle vilja behålla det ursprungliga och inte att det ska bli någon galleria som i Kista.
Framtida satsningar kan komma att löna sig. Inom styrelsen för Visby Centrum diskuteras redan en ansökan till 2015 års stadskärna.