Den nya kryssningsbron skulle enligt ursprungsplanen ha besiktigats och redan ha varit på plats. När första fartyget för säsongen, 253 meter långa Aidamar med plats för drygt 2 000 passagerare, tidigt på onsdag morgon lägger till vid kajen saknas gångbro.
Den gamla bron, som inför varje säsong tillfälligt har monterats över Färjeleden, är inte ett alternativ. Den nya stålbron finns visserligen på plats på byggområdet, men har inte lagts på plats. Där är förhoppningen att i bästa fall ha den i bruk till midsommar.
För att hantera det uppkomna läget, med flera kryssningsanlöp utan en bro på plats, har en grupp hos Region Gotland jobbat med olika alternativa lösningar.
– Nu har vi en plan B, säger hamnchef Mats Eriksson och berättar att den består av tre olika lösningar.
För onsdagens anlöp har två vakter kallats in, för att passagerarna ska kunna korsa bussarnas in- och utfarter samt infarten för godstrafiken, och fortsätta till fots på sjösidan ute på Färjeleden.
– Nästa anlöp till kryssningskajen är inte förrän den 3 maj, säger Mats Eriksson och berättar att vakter kommer att behövas även då, men att lösningen ser annorlunda ut.
Från och med anlöpen i maj kommer kryssningspassagerarna inte att kunna ledas ut på Färjeleden, eftersom Trafikverkets kantstenar som markerar gångbana på sjösidan då tas bort. Linjer i asfalten kommer istället att leda gående på ett säkert avstånd från Färjeleden.
– Här öppnar vi upp hål i staket och plank, med ett räcke täckt av presenning för att man inte ska se in till återvinningsområdet, som är hamnens baksida, säger Mats Eriksson och visar lösningen vid infarten till godsterminalen.
Han beskriver den uppkomna situationen som att skjuta på ett rörligt mål, där verkligheten hela tiden förändras. Det kompliceras ytterligare av att Trafikverket samtidigt färdigställer en gång- och cykelbana längs Färjeleden.
– Det här är ingen ”one man-show”, vi har duktiga och engagerade medarbetare som har varit med i arbetet, säger Mats Eriksson och konstaterar att det har krävts en hel del tankearbete för att lösa den uppkomna situationen i väntan på en fast bro.
För att ytterligare komplicera läget måste hamnen ta höjd för ytterligare förseningar när det gäller den fasta bron. Förhoppningen är att ha den i bruk till midsommar, en avgörande helg för trafiken i hela hamnområdet.
– Midsommar är magisk, då drar Destination Gotlands trafik i gång ordentligt. Blir det inte en fast bro till midsommar, vilket gud förbjude, är det vårat ansvar att se till att passagerarna kommer säkert till och från hamnen. I så fall bygger vi upp den gamla kryssningsbron, som tur är finns kvar uppe på Skarphäll, säger Mats Eriksson och visar hur den ska leda kryssningspassagerarna till Trafikverkets gång- och cykelbana på landsida av Färjeleden.
Att få inviga den nya fasta bron kommer innebära en stor lättnad, säger Mats Eriksson.
– Vi har många resurser hos regionen som då kan känna stolthet. Kanske går jag ner och firar på den nya utsiktsplatsen, säger han.
Intresset och engagemanget hos allmänheten på Gotland för hamnen glädjer Mats Eriksson.
– Det är viktigt att alla gotlänningar känner att hamnen är deras och att man kan köra ner och titta. Jag tror att det finns plats för alla, om man kan styra och undvika färjornas ankomst och avgångar, säger han.