Regeringens rivningsstopp stärker skyddet

Regeringens stopp för rivning av hus vid Södertorg innebär stärkt skydd även för hus med lägre kulturhistoriskt värde. "Vi närmar oss ett rivningsförbud".

Gottgluggens framtid är säkrad efter regeringens beslut. Reinhard Keinprecht gör i ordning inför öppningen av Gottgluggen som korvkiosk i dag. "Både korv och korvbröd är lokalproducerade" berättar han.

Gottgluggens framtid är säkrad efter regeringens beslut. Reinhard Keinprecht gör i ordning inför öppningen av Gottgluggen som korvkiosk i dag. "Både korv och korvbröd är lokalproducerade" berättar han.

Foto: Per Leino

Visby2021-05-12 06:03

De som flanerade över Södertorg i går var mer intresserade av vad som händer med den anrika kiosken, än regeringens beslut om rivningsstopp. Utanför Gottgluggen var krögaren Reinhard Keinprecht fullt sysselsatt med att ställa fram bord och stolar. I dag öppnar Gottgluggen som korvkiosk.

Vad tycker du om regeringens beslut, Reinhard?

– Egentligen har jag ingen åsikt, men jag hade hellre serverat mat i en fin restaurang här.

Nu blir Gottgluggen korvkiosk på obestämd framtid.

undefined
Gottgluggen.

Förutom Gottgluggen stoppar regeringen även rivningen av ett garage och en affärsbyggnad på fastigheten Visby Atterdag 6 vid Södertorg. Miljö- och byggnämnden meddelade lov för rivning av de tre byggnaderna i maj 2019, ett beslut som länsstyrelsen överprövade och upphävde två månader senare. Både nämnden och fastighetsägaren överklagade och ärendet hamnade hos regeringen.

Fastighetsägaren har påpekat att ingen av byggnaderna har förklarats som byggnadsminne och inte bedömts som omistliga, och ansåg att ett upphävande av rivningslovet radikalt skulle ändra praxis för ansökningar som omfattas av riksintresset Visby innerstad. Miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C) håller med:

– Jo. Regeringen är högsta instans. Beslutet är en skärpning av den praxis vi arbetat med tidigare. Vi närmar oss ett rivningsförbud, säger hon.

Samtidigt påpekar Eva Ahlin att är det någonstans där det är ekonomiskt försvarbart att satsa stora summor på att rusta upp befintliga byggnader, så är det i innerstan.

undefined
Miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C).

Inför beslutet inhämtade regeringen yttranden från Riksantikvarieämbetet och Boverket. Riksantikvarieämbetet anser att de tre byggnaderna är goda exempel på den bebyggelse som växt fram på senare tid, och att en rivning påtagligt skulle skada riksintresset. Det är samma bedömning som regionantikvarien och länsstyrelsen tidigare gjort.

Miljö- och byggnämnden överklagade eftersom möjligheten att bevilja rivningslov finns inskrivet i detaljplan och att nämnden även behövde ta hänsyn till den byggrätt som finns på fastigheten. Nämnden ansåg att länsstyrelsen gick utanför sin beslutskompetens när den upphävde rivningslovet.

Regeringen tog inte upp miljö- och byggnämndens klagomål.

– Regeringen har inte kommenterat våra argument, och vi får därför inga svar på våra invändningar, konstaterar Eva Ahlin.

Boverket anser att länsstyrelsen agerat i enlighet med sitt tillsynsförordnande. Man påpekar att detaljplanen är utformad så att den uttryckligen ger stöd för att värna kulturvärdena. Byggnämnden behövde inte bevilja rivningslov för att följa planen.

undefined
Garaget på gården vid Atterdag 6 är en av de tre byggnader som regeringen beslutat om.

För fastighetsägaren Visby lgh AB, Peter Nilsson, återstår att besluta om framtiden för kvarteret. Rivningen var en del i ett projekt att skapa ett affärskvarter och ett centrum för kryssningsbesökare. I april 2017 gavs lov att riva bulhuset intill Gottgluggen, ett beslut som inte överklagades och inte överprövades av länsstyrelsen. En ”mildare” rivning av huset inleddes i mars förra året.

GA har sökt Peter Nilsson för en kommentar.

Efter besluten om Atterdag 6 har miljö- och byggnämnden sagt nej till rivning av ett bulhus på Remmaren 8 på Klinten. Även det ärendet överklagades, men i april förra året sade mark- och miljödomstolen nej till rivning.

Vid nästa sammanträde ska nämnden besluta om rivningslov för Visby Södertull 11, det vill säga gamla Kinakrogen. Arbetsutskottet föreslår nej till rivning.

De tre byggnaderna

Gottgluggen. Äldsta delen från 1931, utbyggd 1954. Mycket välbevarad kiosk, såväl invändigt som utvändigt, sedan ombyggnaden 1954. Inredningen är helt i original med detaljer från 1931. 

Garaget. Uppfördes 1928. Placeringen visar tydligt på fordonsutvecklingen och de äldre bodarnas minskade betydelse. Byggnaden är välbevarad med originalportarna kvar.

Affärshuset. Äldsta delen byggd 1894. Tillbyggd i två etapper, 1932 och 1942. Har, liksom kiosken, en särpräglad modernistisk karaktär mot gatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!