102-årig gotlänning utsatt för nätbedrägeri

En 102-årig kvinna fick en räkning för ett par herrskor som köpts i hennes namn. "Det är så trist, och det tar sådan energi", säger kvinnans dotter, till Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet har kartlagt baksidan av betalbolagens "köp nu – betala senare".

Svenska Dagbladet har kartlagt baksidan av betalbolagens "köp nu – betala senare".

Foto: Annika Byrde

Visby2022-02-05 13:03

Svenska Dagbladet har i en serie artiklar granskat nätshoppingens baksida. Tidningen berättar om hur tusentals svenskar utnyttjas av bedragare som försöker shoppa på kredit i andras namn. En av de drabbade är en 102-årig kvinna från Gotland, som fick en faktura för ett par herrskor hon inte hade köpt.

– Jag polisanmälde direkt när det gick upp för mig att det inte var en apoteksräkning, utan ett par skor som hade köpts i min mammas namn, säger dottern till den drabbade kvinnan, till Svenska Dagbladet.

Hon sköter mammans ekonomi, och i somras upptäckte hon att månadsfakturan var högre än vanligt. Dottern kontaktade då betaltjänsten och fick reda på att räkningen gällde ett par herrskor från en sportkedja. Skorna var beställda och uthämtade i Västerås.

– Jag förstår inte hur det har gått till. Det måste ha fallerat på flera håll, för hon har inte blivit uppringd eller blivit av med sin legitimation, säger dottern.

Hon polisanmälde och ärendet tog flera månader att reda ut.

– Det är så trist, och det tar sådan energi. Jag kände mig motarbetad.

Nätbedrägerier har under de senaste åren ökat och ofta är det äldre som utsätts. Ett vanligt bedrägeri är så kallad vishing som går ut på att bedragare via telefon försöker komma åt exempelvis bank-id. Kriminellas vinster från telefonbedrägerier ökade med 118 procent mellan 2020 och 2021, enligt TT. Under 2021 uppgick brottsvinsterna från vishing till 340 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!