Beslutet att flytta mellanstadiet berör 142 elever. Föräldrarna informerades redan innan beslutet togs, och en kartläggning av eventuella risker har gjorts.
– Föräldrarna ser inga större problem med att barnen flyttar, annat än att Södervärns skolgård inte är anpassad för mellanstadieelever, säger grundskolechefen Torsten Flemming.
– Vi ska lägga upp en informationsplan. Jag hoppas att vi kan ha ett nytt föräldramöte före jullovet, säger Lyckåkerskolans rektor Ann-Kristin Munter.
Södervärnskolan är i dag en högstadieskola med cirka 400 elever. Det finns plats för fler. Som mest har det gått upp emot 600 elever vid skolan.
Mellanstadiet flyttar in i det äldre hus från 1906 som uppfördes som Visby södra folkskola. Byggnaden, som ligger mot Stenkumlaväg, har även tidigare varit mellanstadieskola och inrymmer tillfälligt Terra Novaskolans sjätteklassare medan skolan renoveras.
Det som oroar föräldrarna är skolgården. När mellanstadiet flyttar ska paviljongen som i dag hyser fritidshemmet Pilen vid Lyckåker sägas upp. Den har ett tillfälligt bygglov, och en miljon kronor finns därför avsatt för en alternativ lösning. De pengarna vill förvaltningen satsa på skolgården vid Södervärn. För fritidsplatser diskuteras nya lösningar.
– Södervärnskolan planerar för ett storbarnsfritids eller en fritidsklubb för de nya eleverna, säger Ann-Kristin Munter.
2014 firade Lyckåkerskolan 50 år. Klassrummen är med dagens mått små och med ökat elevtryck har det blivit trångt. Vid skolan går innevarande läsår 351 elever. Till nästa läsår är prognosen att antalet elever ökar med ett 20-tal, mer än vad skolan har plats för.
– 270 elever är lagom vid Lyckåker, tycker Ann-Kristin Munter.
Att mellanstadiet flyttar ger Lyckåkerskolan välbehövligt utrymme inför nästa läsår.
– Då ska fastighetsunderhåll göras på en del av förskolan Dungen. Det kan vi genomföra utan behov av extra lokaler, säger Ann-Kristin Munter.
När trängseln minskar ska Lyckåkerskolan prova nya undervisningsmetoder. Lärarna har besökt Glömstaskolan i Huddinge, där man arbetar mer flexibelt med undervisningsgruppers storlek. Ett likande arbetssätt kan införas både på Lyckåker och vid Södervärn. Andra fördelar med att flytta mellanstadiet är att man kan utveckla ett faddersystem där äldre elever vägleder yngre. Övergången från mellanstadiet till högstadiet blir mindre dramatisk.
Förutom beslutet om Lyckåkers mellanstadium beslutade barn- och utbildningsnämnden vid senaste sammanträdet att inrätta en helt ny skola i norra Visby, Polhemsskolan.
– Med de besluten har vi löst de akuta problemen i Visby inför kommande läsår, säger Torsten Flemming.