16-åring åtalas för utpressning med kniv

En 16-årig man åtalas för utpressning och häleri. En jämnårig kamrat åtalas även för stöld.

Två 16-åringar åtalas nu för brott.

Två 16-åringar åtalas nu för brott.

Foto: Johan Nilsson/TT

Visby2019-11-03 10:20

Under tisdagen åtalen in till Gotlands tingsrätt. En av 16-åringarna ska med hjälp av en kniv försökt utpressa en annan yngre man. Händelsen ägde rum någon gång mellan 24 januari och 1 februari i år i Visby. 

"XX har hotat XX genom att rikta en kniv mot honom och i samband med det fällt yttranden av innebörd att han skulle hugga XX om han inte betalade 1000 kronor till honom", skriver åklagaren i sin stämningsansökan. 

Den yngre mannen som hotades valde även att föra över 1000 kronor till 16-åringen som hotat honom. Två vittnen finns som kan intyga att 16-åringen dels krävt målsägande på pengar och en annan person som dels hört hur rädd målsäganden lät i samband med händelsen. 

Under januari i år ska även en kamrat till knivmannen, även han 16 år, stulit en jacka och klocka till ett inköpspris på över 8 000 kronor. Stölden inträffade på Solbergskolan i Visby. Därefter ska tjuven ha lämnat över jackan och klockan till sin jämnåriga kompis. 

Denne har sedan förvarat jackan och klockan hos sig - trots att han visste att båda föremålen var stulna, menar åklagaren. 

Ena 16-åringen åtalas för utpressning och häleri. Den andra 16-åringen åtalas för stöld. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!