Sista kapitlet i bokhandelns historia är skrivet

En av landets äldsta bokhandlar i Sverige upphör. Efter mer än 40 år på Norrbys bokhandel går Lars Karlsson i pension.

Gunilla Svedjer och Lars Karlsson har varit Norrbys trogna under lång tid. Lars började i januari 1980 och Gunilla har varit där sedan 1990.

Gunilla Svedjer och Lars Karlsson har varit Norrbys trogna under lång tid. Lars började i januari 1980 och Gunilla har varit där sedan 1990.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Visby2023-08-19 07:05

Redan förra året lades anrika Norrbys bokhandel, med 180 år på nacken, ut till försäljning. Men då ingen ny köpare gett sig till känna kommer butiken att upphöra den sista augusti. Fram till dess säljs alla böcker, varor och inredningen ut. 

undefined
Norrbys bokhandel upphör den sista augusti. Nu säljs alla varor ut till halva priset.

– Det är tråkigt för det är många kunder som kommer att sakna oss, men man måste bestämma sig för att gå i pension någon gång. Nu går också vårt treårskontrakt ut och jag kände; nej, inte tre år till med osäkra räntor och höjda hyror, säger Lars Karlsson, vd för bolaget.

Visst har det funnits intressenter, men i de flesta fallen har det stupat på den höga hyran i kombination med att det är svårt att få lönsamhet i en liten bokhandel, säger Lars Karlsson.

– Jag skulle inte säga att det bara är näthandeln som gör det svårt att driva bokhandel idag. Det är många som läser böcker, men kanske inte på samma sätt som förut. Många lyssnar på talböcker idag och det har väl att göra med att folk är så upptagna och inte hinner läsa böcker utan lyssnar samtidigt som de gör något annat.

Lars Karlsson blev anställd 1980 och 1998 tog han över bokhandeln. Kanske man kan säga att han själv, efter drygt 40 år, blivit lite av ett inventarium som tillsammans med sin personal kommer att saknas av många, till exempel Kjell och Margareta Johansson: 

undefined
Kunderna Kjell Johansson och Margareta Johansson tycker att det är sorgligt att Norrbys bokhandel försvinner.

– Vi har handlat på Norrbys sedan 1974, böcker men även gratulationskort och annat. För att inte tala om alla julklappar och födelsedagspresenter till barn och barnbarn. Gratulationskorten som spelar musik när de öppnas har varit oerhört uppskattade. Det är med sorg man går hit och handlar idag, säger Margareta Johansson. 

– De är ju så kunniga här inne också. Lars läser väldigt mycket och har koll på allt. Och om de inte har det man söker så vet de var man kan få tag på det, säger Kjell Johansson.

Att butiken upphör ser Margareta som ett tecken på hur tiderna förändras. 

– Det är ju en era som försvinner, nu är det mobilen och plattor som gäller istället för att sätta sig lugnt och tyst med en bok, säger hon. 

Lars Karlsson säger att det inte kommer att bli något problem att sysselsätta sig som pensionär. Han när ett starkt intresse för släkt- och bygdeforskning. Sen kommer det kanske bli tid att läsa böcker som inte hunnits med förut också.

undefined
Lars Karlsson går nu i pension och kommer att ägna sig åt släkt- och bygdeforskning. En och annan bok ska han också hinna läsa.

– Jo, det är självklart. Det finns väl en risk att det blir några böcker kvar här i bokhandeln så då får jag väl läsa de som blir över, skrattar han. 

undefined
Sylve Norrbys bokhandel vid S:t Hansplan i Visby.

FAKTA: 180 år med Norrbys bokhandel

Sylve Norrby som gav bokhandeln dess namn kom inte in i bilden förrän i slutet av 1800-talet. Men bokhandeln som han tog över hade varit verksam sedan 1840-talet. 

Enligt en GT-artikel undertecknad Ola Sollerman från 1992, började Carl Johan Ridelius, som i första hand var bokbindare, att sälja böcker 1842 i en lokal som dåförtiden låg vid S:t Hansgatan. 

När Ridelius bokhandel gick i konkurs 1853 togs bokhandeln över av den nyinflyttade smålänningen Johan Gustaf Nyberg som drev den till sin död 1867, då han endast var 37 år gammal. 

Det blev Nybergs änka Louise Wilhelmina som tillsammans med äldste sonen Wilhelm drev verksamheten vidare. Det sas att Wilhelm kallades för "Sveriges störste bokhandlare" och det ska inte ha varit hans affärssinne som åsyftades – utan istället hans enorma kroppshydda. Wilhelm ska ha vägt närmare 200 kilo.

Men också Nybergs bokhandel fick problem med ekonomin och 1894 hotade konkurs. Det var då Sylve Norrby klev in i historien och tog över bokhandeln. Han hade sedan en tid själv drivit en bokhandel i stort sett bara ett stenkast från Nybergs. Nu tog han sina böcker och flyttade tvärsöver S:t Hansplan in i Nybergs gamla lokaler.

1908 anställdes Sven Lundberg. Bokhandeln ombildades till aktiebolag 1910 och när Sylve Norrby gick bort 1926 tog Sven Lundberg över samtliga aktier och arbetade i bokhandeln under mycket lång tid.

Det blev därefter Svens son Gösta Lundberg som efterträdde fadern och det var också han som 1977 drev igenom en flytt av den anrika bokhandeln till dess nuvarande plats vid Östercentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!