I går kunde Gotlands Allehanda berätta om guldaffärsägaren Dick Magnusson, och hur han själv larmade polisen när han hade köpt stulet guld av tre ungdomar i våras. Han köpte guldet för nästan 7 000 kronor och var redan då misstänksam mot ynglingarna.
När de hade gått larmade han polisen som mycket riktigt kunde konstatera att guldet var stulet och de tre ungdomarna åtalades i torsdags för stöld.
Nu har det hänt igen.
I går åtalades ytterligare en 20-årig gotlänning för att ha köpt stulet guld som han sedan sålt vidare till guldaffärer i Stockholm. 20-åringen har erkänt häleri.
Skolexempel
Mats Östman, vakthavande polisbefäl på Gotland, tycker att Dick Magnussons agerande är ett skolexempel på hur man ska agera.
- Vi har inte så stor chans att ta de här brottslingarna på egen hand. Dessutom finns det ju klara regler för hur man ska göra när man handlar med begagnade varor och guld, säger Mats Östman.
Enligt lagen måste guldhandlare ta personuppgifter på den som säljer guldet. Guldet hämtas sedan av polisen som noggrant kontrollerar det inköpta guldet mot polisanmälningar av försvunnet gods som man fått in.
- Det är ett enormt detektivarbete och mycket svårjobbat. Visst, om det finns ett specifikt kännetecken på en guldring som är graverad är det lätt. Men örhängen till exempel kan vara svårare, säger Mats Östman.
Poliskoll först
Dick Magnusson tycker dock det finns smolk i bägaren med att vara på sin vakt och själv larma polisen. Om godset han köpt visat sig vara stulet, är chansen mycket liten att få pengarna tillbaka eftersom inte ens försäkringar täcker den här typen av förluster.
- Jag känner mig lite dum. Men i fortsättningen när jag anar ugglor i mossen tänker jag be att få behålla guldet någon timme och sedan be säljaren komma tillbaka. Då hinner jag ringa polisen, säger Dick Magnusson.
Det tycker Mats Östman låter som en utmärkt idé.
- Det är en dyrköpt läxa guldhandlare får lära sig. Fast vi är mycket tacksamma över deras insatser när vi kan lösa brott, säger han.
Blir aldrig guldhandlarna själva misstänkta för häleri?
- Det är ett svårt brott att bevisa. Då måste vi kunna bevisa att de faktiskt visste om att guldet var stulet och det kan vara mycket svårt. Dessutom för de ju som sagt register på vad och av vem de köper, säger Mats Östman.
Varning
Magnus Kroon, tillförordnad säkerhetschef på Svensk handel håller med.
- Nu när guldpriset är så högt är det givetvis mycket viktigt att handlarna är på sin vakt. Tyvärr förekommer det att handlarna köper stulet guld och det är inte så mycket man göra åt det, säger Magnus Kroon.