Magnus Wiman, grundare av Strand hotell Visby, har tillsammans med sin personal de senaste veckorna gjort makabra fynd i form av dödade fåglar i Visby innerstad.
– Mina medarbetare och jag har hittat döda fåglar på gårdar, trädgårdar, tak och balkonger, säger han.
Det handlar om ett 20-tal fåglar i området och kvarteren från Kruttornet till Gamla apoteket i södra innerstaden.
Hade det varit fråga om en smitta som dödat fåglarna så hade fynden kanske inte varit så otäcka i sig. Men det som varit den gemensamma nämnaren för alla fåglar man hittat är att de saknat huvud.
– Det är såklart väldigt obehagligt och man undrar vad för djur det kan vara som gör något sådant. Sen är det ju konstigt att man inte äter upp hela fågeln, utan bara huvudet, konstaterar Magnus Wiman.
Han har grubblat på vilket djur som kan vara "marodören", som han själv beskriver det. Någon har föreslagit att det kan vara katter som lekt, men Magnus Wiman själv tror att det handlar om minkar.
– Det är en gissning från min sida. Men för många år sedan hade vi undulater i en bur utomhus, en morgon hittade vi dem med avbitna huvuden och då sa man att det var mink.
Magnus Wiman har kontaktat Miljö- och hälsoskyddet hos Region Gotland som tagit ärendet vidare till bland annat länsstyrelsen och Jägareförbundet.
– Miljö och hälsa sa till mig att det finns mink vid hamnen, i närheten av Kallis. Det är ju väldigt nära här.
Viltvårdaren Gert Luks Jacobsson vid Jägareförbundet har tagit del av informationen om fåglarna i innerstaden. Hans teori är också mink.
– Det här stämmer väldigt bra in på vad en mink kan göra i till exempel ett hönshus. Bita av huvuden för att få offret att ligga still. Varför de lämnar kvar kropparna, det vet jag faktiskt inte.
Men finns det minkar i innerstaden då?
– Omöjligt är det då inte. Det är väldigt nära ned till hamnen eller sjön. Där har det funnits och jag har hört från flera håll att de börjat komma tillbaka.
Först måste jägareförbundet kontrollera så att det faktiskt är mink som är förövaren. Sedan måste man i så fall gå vidare och jaga minken med hjälp av fällor.
– Antingen genom slagfällor eller levande fångstfällor. Det är det absolut enklaste och skulle kunna vara effektivt nu när det inte finns så mycket mink.