Tullen i Visby stoppade försök att smuggla in hundar

I början av oktober stoppade Tullverket ett försök att illegalt föra in 22 hundar via färjan från Tyskland till Visby.

Några av de hundar som Tullverket omhändertog under fjolåret. Av de 552 hundar som stoppades upptäckte Tullverket 22 i Visby.

Några av de hundar som Tullverket omhändertog under fjolåret. Av de 552 hundar som stoppades upptäckte Tullverket 22 i Visby.

Foto: Tullverket

Visby2023-02-03 11:04

Smuggelförsöket upptäcktes av Tullverkets personal vid färjans ankomst till Visby den 2 oktober. Två personer, medborgare i ett annat europeiskt land, hade 22 hundar med sig, merparten av rasen engelsk setter. De uppgav att hundarna skulle till Gotland för att jaga, en uppgift som kunde ifrågasättas eftersom många var i dåligt skick. Fler hundar hade kraftig hosta och några kräktes.

För att få föra in hundar till Sverige krävs att de har id-märkning och är vaccinerade mot rabies. Om flera hundar transporteras tillsammans krävs även hälsointyg.

Hundarna som kom till Visby saknade intyg, och omhändertogs därför av Tullverket. Därefter övergick ansvaret till Jordbruksverket, som har att besluta om djuren ska tillbaka till avsändarlandet, sättas i karantän eller avlivas. Efter en vecka beslutades att hundarna skulle tillbaka.

Hundarna som omhändertogs i Visby bidrog till att 2022 blev ett rekordår för försöken att illegalt föra in hundar. Tullverket stoppade 552 hundar, 29 fler än 2021.

– Under pandemin var suget efter hund stort. Det borde ha minskat nu, men stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Rysslands invasion av Ukraina bidrog till det höga antalet. Av de hundar som Tullverket stoppade var 114 hundar som följde med krigsflyktingar från Ukraina.

378 av de omhändertagna hundarna återutfördes, 110 sattes i karantän och 61 avlivades. För tre saknas uppgift om åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!