23-åring åtalas efter dödsolyckan i Visby

23-åringen körde långt över tillåten hastighet, på våt vägbana och förlorade kontrollen. Den kvinnliga passageraren omkom.

Här vid Österbyväg i Visby skedde den våldsamma kraschen i oktober 2018.

Här vid Österbyväg i Visby skedde den våldsamma kraschen i oktober 2018.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-09-24 14:14

Det var vid niotiden på kvällen den 27 oktober 2018 som olyckan skedde nära korsningen mellan Österbyväg och Lundbygatan i östra Visby.

Enligt polisens undersökningar körde mannen, i riktning mot Visby, åtminstone 110 kilometer i timmen på vägen där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.

I en svag kurva förlorade han kontrollen över bilen som voltade av vägen och in i ett träd.

Polisen har gjort en gedigen teknisk undersökning av bilen, olycksplatsen och har även förhört flera vittnen till händelsen. I förundersökningen finns en mängd foton från olycksplatsen, och polisens tekniker har även noggrannt undersökt bilens kondition och analyserat spår från vägen och den plats där bilen slutligen stannade.

Enligt åtalet framgår att det var den höga hastigheten i kombination med mörker och våt vägbana som gjorde att han körde av vägen. Det fanns bland annat bromsspår 50 meter från den plats där bilen till slut gick av vägen, sedan fortsatte den ytterligare 36 meter innan den stannade liggandes på taket.

23-åringen åtalas för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Passageraren i bilen, en kvinna i 20-årsåldern, fick så svåra skador i kraschen att hon avled. Föraren, som var vid medvetande när ambulans kom till platsen, fördes till lasarettet med klarade sig med medelsvåra skador och kunde lämna sjukhuset dagen efter. 

Provtagningar visade att mannen inte var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.

Karta: Lundbygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om