Samhall är ett av Sveriges absolut största bolag, med 24 000 medarbetare på 500 orter runt om i landet. Om man ska tro företagets egen slogan är det också ”Sveriges viktigaste företag”. Tidigare i år uppenbarades en liten spricka i den fina fasaden då Riksrevisionen publicerade en granskning.
Uppdraget från staten är att ge utvecklande jobb till personer med funktionsnedsättning. Riksrevisionen kom fram till att Samhall lyckats skapa meningsfulla arbeten, på så sätt att de är efterfrågade på marknaden, men att de är inte tillräckligt utvecklande för de anställda.
En som inte blev förvånad över kritiken var Samhalls egna vd Sara Revell Ford. Redan när hon klev in i företaget 2021 fanns det problem som uppmärksammats i media, som bristande arbetsmiljö och för lite variation i yrkeskategorierna de erbjöd.
– Den här granskningen pekar tydligt på behovet av den här nya riktningen som vi nu redan har börjat arbeta med, säger hon.
Hon är glad och optimistisk när Gotlands Allehanda träffar henne under ett besök på ön. Hon har varit runt och träffat Samhall-medarbetare som städar polisstationen, som svarar i telefon på företagets kundtjänst och som tillverkar verktyg till tandvården. På Gotland har Samhall ungefär 200 medarbetare.
Hon har också fått återse sin barndomsö i vinterskrud.
Sara Revell Ford flyttade till Hau gård i Fleringe socken när hon var 13 år och blev snabbt förälskad i naturen.
– Hela det området är vansinnigt vackert. Det fanns en museigård där då som hade 1800-talsjordbruk och de mjölkade korna för hand. Mitt första sommarjobb var att köra turister i häst och vagn, parhästar med nordsvenskar. På eftermiddagarna sadlade vi av och red ner till ett litet träsk och galopperade längs vattenbrynet innan vi släppte ut dem i hagen.
När hon började gymnasiet flyttade hon till Visby och ekonomisk linje på Säveskolan. Hon fortsatte samtidigt att bygga på sitt cv, där i princip alla jobb kan tillskrivas turistsäsongen. Hon har jobbat i kassan på färjan, som guide på Bungemuseet, i kassan på Domus, som stuguthyrare och glassförsäljare vid Fåröfärjan.
– Det där är superviktigt, att man tidigt får chansen att komma in och prova på. Det finns ju de som alltid kommer hitta sin väg in eller vars föräldrar ser till att de gör det. Men det finns också många som inte har det så lätt. Där tänker jag att öns alla företagare och regionen verkligen kan ta ett ansvar, att se till att bjuda in de ungdomar som har det tuffast, säger Sara Revell Ford.
Själv har hon gått via London och Nederländerna, Absolut och Canon, Friluftsfrämjandet och Röda korset, innan hon till slut landade som vd på Samhall – ett företag där hon kan kombinera sitt sinne för affärer med en annan stor del av henne:
– Min mamma var SFI-lärare här på Gotland och min mormor kom som flykting från Ryssland och var jätteengagerad inom Röda korset. Jag blev alltid indragen till att sortera kläder eller skaka bössor. Så jag har alltid haft ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och det är ju en mänsklig rättighet att ha ett arbete.
Nu leder Sara Revell Ford Samhall genom en ekonomiskt tuff period, samtidigt som hon försöker genomföra ett stort förändringsarbete.
Det ska bli färre medarbetare per chef, vilket ska leda till ett mer närvarande ledarskap. Bredden i vilken typ av yrkesroller de erbjuder sina anställda ska bli större. Hennes förhoppning är att det ska ge mer utvecklande arbeten för de anställda, alltså ett svar på Riksrevisionens kritik.
– Riksrevisionen slår också fast att det är rätt målgrupp som kommer till Samhall, vilket det också funnits viss diskussion kring. De slår också fast att det behöver finnas en statlig aktör som ansvarar för det här uppdraget. Om det inte skulle göra det skulle många av dem som finns i det arbetsmarknadspolitiska uppdraget riskera att hamna utanför arbetsmarknaden, säger hon och påpekar samtidigt att Samhall som aktör inte räcker.
– Alla behövs. Just nu står nästan hälften av alla med en funktionsnedsättning utan sysselsättning. Det är inte någon enskild som kan lösa den utmaningen, utan vi behöver tillsammans hjälpas åt.
En konkret sak företag kan göra är att anställa någon från Samhall. Det kan man göra utan risk eftersom både arbetsgivaren och arbetstagaren får ångra sig de första 12 månaderna.
– Om man rekryterar från oss får man ofta medarbetare som uppskattar jobbet och stannar länge, så det är ett bra sätt att bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad, säger Sara Revell Ford.