280 på ön skrev högskoleprovet

Av 310 anmälda kom 280 och skrev högskoleprovet på Gotland i lördags.- Det är ungefär så många som det brukar vara, säger Christina W Engberg.

Ansvarig. Christina W Engberg är ansvarig för högskoleprovet som skrivs på Gotland.

Ansvarig. Christina W Engberg är ansvarig för högskoleprovet som skrivs på Gotland.

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-04-04 04:00

Hon har varit ansvarig många gånger när högskoleprovet skrivits på Gotland och var det även vid vårens prov som gjordes i Steffengymnasiets lokaler.

Nytt denna gång var att alla först fick göra ett övningsprov inför det moderniserade högskoleprovet, som introduceras i höst.

- Den gamla modellen har missgynnat vissa, till exempel kvinnor och nysvenskar. Därför är hela provet omgjort, förklarar hon.

I lördags var det alltså final för det gamla högskoleprovet, skrivet med fem delprov som testar kunskaperna i diagram, tabeller och kartor, läsförståelse av svensk text, kvantitativa resonemang, engelsk läsförståelse samt ord och begrepp.

- Det är svårt att hinna med uppgifterna. I delprovet för läsförståelse var det fem långa texter med 22 krångliga frågor, det känns stressigt och jag hann inte med alla, konstaterar Veronica Takac från Visby.

Efter gymnasieskolans tvååriga konsumtionslinje behöver hon högskoleprovet för att kunna söka den utbildning hon vill. Målet är att bli lärare eller pedagog.


Provlunch
Liksom alla andra äter hon en snabb måltid mellan morgon- och eftermiddagspasset. Sallad av olika typer och en frukt i Steffengymnasiets entré.

- Det är tredje gången som jag gör provet. Jag vill få bättre resultat och det blir en liten förbättring för varje gång, säger Jonas Persson. Vi tävlar inbördes, förklarar hans syster Elin som också gör provet för tredje gången.

- En del är svårt, tycker Susanna Murman som gör provet för första gången. Att följa nyheterna i media hjälper inte. Det handlar om kunskap som man redan har och det man lärt sig i skolan, sammanfattar Erika Pettersson som också skriver provet för första gången.

I god tid före utsatt klockslag på lördagsmorgonen, rasslar högskoleprovets deltagare på Gotland in i Steffengymnasiet. 122 uppgifter och sju timmar och 30 minuter senare, med fyra timmar och tio minuters effektiv provtid, avslutades provet.

Totalt i lördags skrev cirka 70 000 högskoleprovet på 150 platser runt om i Sverige. Det var flest sedan 1998, något fler än i fjol och ökningen för hela landet noteras också på Gotland.

Siktar på lärarutbildning. Veronica Tacac med smart bananfodral och termos i högskoleprovets lunchpaus.
Siktar på lärarutbildning. Veronica Tacac med smart bananfodral och termos i högskoleprovets lunchpaus.

Nästa högskoleprov blir den 29 oktober.

I den nya modellen blir engelsk läsförståelse kvar och kommande provdagar blir som tidigare indelade i fem block på vardera 55 minuter. Det femte blocket används för utprövning av nya uppgifter. Dagens 122 uppgifter ökas till 160 och den kvantitativa delen blir större. Kvantitativa jämförelser, meningskomplettering och matematik blir tre nya delprov som införs.

Provets två delar blir lika stora med 80 uppgifter för den verbala, som bland annat innehåller texter, ord och läsförståelse, och 80 uppgifter för den kvantitativa delen, som innehåller matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om