Av någon anledning lossnade lastbilens släp och blev stående på tvären mitt i rondellen. Enligt räddningstjänsten läckte en mindre mängd olja ut på vägbanan som sandades.
Fyra polisbilar med full bemanning under ledning av Thomas Bandholz och personal från Trafikverket dirigerade om all trafik som kom från rondellens fyra tillfartsvägar.
På plats var också två traktorer, som lyfte släpet till Assistancekårens bärgningsbil, och en lastbil med grus från Nybergs entreprenad.
Blixthalka
Måndagsmorgonen inföll med lömsk ishalka. Plusgrader med regn följt av minusgrader gjorde att det blev blixthalt på öns vägar och gator i helgen. Efter snöfall natten mot måndag doldes det hala underlaget.
- Ta på broddar och reflexsväst. Rådet kommer från lasarettet där Marie Boberg och hennes kollegor har fullt upp med jobb i gipsverkstaden.
Med den första snön varje år är det många som ramlar och skadar sig. Efter hand, när folk har blivit mer uppmärksamma på halkfaran, brukar halkolyckorna klinga av.
- Handledsbrott och benbrottär vanligast, berättar Marie Boberg som själv halkade men utan att skada sig i Smittens backe på första advent.
Akutmottagning
Lasse Norrby från Kräklingbo var en av alla som på måndagen fick sitta ner i väntrummet på lasarettets akutmottagning.
- Jag skulle till kyrkan i Gammelgarn och satte mig ner, tyvärr på min vänsterhand. Det hände inte precis nu men jag ringde vårdcentralen som tyckte jag skulle åka in och röntga handen, berättar han och visar fram en blåsvullen handled.
Sophämtningsproblem
Snö och is ställer till problem också för sopbilarna med försenad hämtning för boende. Bertil Stengård på Klinten i Visby är en av de drabbade när turlistan inte följs.
- Kommunen ansvarar för både sophämtning, om än utlagd på entreprenad, och plogning. Men sopbilen kan inte komma fram när gatan inte är plogad. Vi betalar ju för hämtning men får inte tjänsten utförd på hämtdagen, säger han.
Efter fyra veckors väntan och åtskilliga telefonsamtal har familjens sopkärl blivit tömda. Kärlen är framdragna till anvisad plats med handtaget mot gatan.
- Varför inte skaffa mindre sopbilar som kan ta sig fram där det är trångt och där all snö, även om den plogas men inte tas bort, gör gatorna ännu smalare.
Planer finns för en mindre sopbil. Renhållningschefen Olov Grundström berättar att en ny liten specialbil kan lösa hämtningen i innerstadens trånga gränder. Även om plogningen inte alltid fungerar så finns större hinder.
- Det stora problemet är bilister som parkerar på konstiga ställen och där parkering inte är tillåten. Ett fordon som står fel är alltid till bekymmer för framkomligheten, säger han och ger exempel från Klinte med en insnöad långtidsparkerad bil.