Två husvagnar, ett båtsläp, två lastbilar och 28 personbilar. Så kan oktober 2023 till 2024 summeras när det gäller fordon som felparkerats eller lämnats på Visbys gator – så lång tid att regionen behövt anlita bärgningsfirma.
– Vårt jobb är att se till att gatorna är säkra och framkomliga, framför allt så att ambulans och räddningstjänst kan komma fram, säger William Forslund, enhetschef för trafik och gata på Region Gotland.
Fordon som lämnas illa kan även hindra snöröjning och stå i vägen för sophämtning. Regelverk ser likadana ut i hela landet, där skyltning och trafikförordning styr hur länge man får parkera sin bil.
Den som efter tre gula parkeringsanmärkningar i rutan ändå inte flyttat sitt fordon får en röd lapp, som berättar att fordonet kommer att bärgas.
– Då har ägaren en vecka på sig att flytta sitt fordon, om det inte står i vägen för väghållningen för då flyttar vi det direkt.
Regionen flyttar fordonet så kort som möjligt. Står det illa till bärgas det direkt, och ägaren söks på telefon. Regionen anlitar en privat entreprenör för bärgning. Om fordonet inte kan ställas av i närheten hamnar det bakom låsta grindar hos teknikförvaltningen på Skarphäll.
– Fordonet står här till vi har hittat ägaren. Då har de en månad på sig. Vet vi inte vem ägaren är letar vi tillsammans med andra myndigheter i tre månader, säger William Forslund.
Alla bärgade fordon där man söker ägaren kungörs på en anslagstavla i rådhuset på Visborg, och hos polisen. Att en bilägare trots det inte ger sig till känna är mycket ovanligt.
– Då är det oftast vrak, det är nästan alltid någon som vill ha sin bil, säger han.
Att dumpa en bil innebär att det kan bli problem för framkomligheten, men det handlar också om onödiga tusenlappar i kostnad.
Den lägsta p-anmärkningen kostar 600 kronor – men upp till 1 300 kronor om fordonet blockerar utfart eller annat. Tre gula anmärkningar i rutan blir därmed minst 1 800 kronor. Bärgningen kostar 2 000 kronor och till det kommer en utlämningsavgift på 1 500 kronor, enligt en taxa som politikerna i nämnden fastslagit.
I exemplet kostar fordonet därmed 5 300 kronor att lösa ut. 33 fordon på ett år innebär nästan tre i månaden.
– Det är jättetråkigt och onödiga pengar. Vi försöker inte sätta dit någon som parkerar fel eller tjäna pengar som privata vaktbolag kan göra. Parkeringsvakterna har ett tufft jobb och de gör det väldigt bra. Vi vill skylta tydligt, leverera service och få ner det här till noll såklart, säger William Forslund.